Los Angeles žije počítačovými hrami, začal veletrh E3

Los Angeles – V americkém Los Angeles dnes začal prestižní veletrh počítačových her Electronic Entertainment Expo (E3). Podle viceprezidenta Asociace herního průmyslu Martina Bacha je jedním z nejvýraznějších nových trendů představených na veletrhu tzv. streamování, při němž je přenášen herní obsah ze vzdáleného serveru ke koncovému uživateli po internetu. A například japonská společnost Nintendo v L. A. uvedla svou novou herní konzoli Wii U. Firma s ní přichází po šesti letech od zahájení prodeje svého úspěšného zařízení Wii.

Wii U umí přehrávat video a nabídne i 23 nových her. Nintendo chce zájem o novou konzoli povzbudit právě pečlivě zvolenou nabídkou her. Ty jsou vyvinuty tak, aby zvýraznily přednosti v ovládání a grafickém zpracování, které Wii U nabízí.

Nintendo doufá, že zdokonalené herní zařízení jí pomůže vrátit se na vrchol mezi výrobci hardwaru pro počítačové hry. S novou konzolí přichází dost brzy na to, aby její prodej stihl ovlivnit hospodaření firmy v klíčovém předvánočním období, kdy výrobci elektroniky mívají nejvyšší tržby z celého roku.

Martin Bach, viceprezident Asociace herního průmyslu:

„Streamování her, to je trend, který je v zárodku a hodně se od něj očekává. Společnosti vyvíjejí systémy, pomocí kterých budete moct hrát hry přes internet de facto na jakémkoli zařízení. To znamená, že budete mít třeba tablet nebo mobilní telefon a budete připojeni na vzdálený server, přes který k vám bude proudit herní obsah. I na nevýkonných počítačích tak budete moct hrát hry ve vysokém rozlišení.“

Firma o připravované konzoli informovala už na loňském veletrhu E3, letos ji ale předvedla a ukázala i hry. Nintendo přitom o novince informovalo dřív než konkurenční firmy Sony a Microsoft, které jsou jeho úhlavními rivaly. Firma však nesdělila, kdy přesně se Wii U na trhu objeví. Známá není ani cena, za kterou se bude zařízení prodávat.

Přes veškeré nové trendy v herním průmyslu – například konzole pro pohybové ovládání nebo hry pro mobilní telefony – se ale Martin Bach domnívá, že právě na akcích jako E3 je vidět, že klasické počítačové hry jsou stále oblastí, na kterou není radno zapomínat.

Rozhovor s Martinem Bachem (zdroj: ČT24)