Nezabezpečená wi-fi síť může vést až do soudní lavice

Praha - Nezabezpečené bezdrátové připojení k internetu (wi-fi) může dovést lidi až před soud. Internetoví piráti totiž prostřednictvím nechráněné domácí sítě dokáží ukrást počítačovou identitu a například nelegálně přelévat peníze z účtu na účet. Internetová kriminalita navíc od roku 2010 stále stoupá. V loňském roce to bylo zhruba sto třicet případů, za letošek jich je již přes šedesát.

Mnoho lidí vyřizuje přes internet jen běžné věci, neboť se neřadí mezi počítačové specialisty. I takovým lidem se však může stát, že u jejich dveří zaklepe policie. Přes domácí nezabezpečenou wi-fi totiž mohou internetoví kriminálníci ledacos - například převádět vysoké peněžní částky. Podobné případy kvalifikujeme podle jednání, buď trestný čin podvodu, nebo trestný čin krádeže, popisuje tisková mluvčí Policejního prezidia Zuzana Součková. 

Přes ukradenou počítačovou identitu se ale kromě převádění peněz šíří například i dětská pornografie. Navíc se lze nabourat i do počítače a získat přístupy do internetového bankovnictví. I mírně poučený člověk, který umí zacházet s počítačem, se dostane do cizího počítače bez problémů, pokud je tam nezabezpečená wi-fi síť, konstatuje bezpečnostní expert Vladimír Brož.

Pavel Minařík, technický ředitel AdvaICT:

„Podobných případů bude přibývat – ten trend je na vzestupu, protože kybernetické útoky a počítačová kriminalita se dnes provádí za účelem zisku.“

Jak se bránit?

Nebezpečí ale hrozí i ve veřejných sítích. Pomocí jednoduchých aplikací může někdo sledovat stránky, které si člověk prohlíží, nebo vystopovat přístupová hesla. Odborníci proto doporučují nechráněné sítě využívat jen pro čtení. Hrozby navíc skrývají nejen počítače, ale i přenosná zařízení. Podle nejnovějšího průzkumu se do veřejné sítě bez zabezpečení připojuje skoro sedmdesát procent majitelů tabletů a víc než polovina lidí s chytrými telefony.

Domácí uživatelé by podle Pavla Minaříka, technického ředitele AdvaICT, měli zejména zvýšit svoje povědomí o bezpečném chování na internetu. Pro firmy je ale řešení mnohem komplexnější – ty musejí přijmout technická opatření, obyčejný antivirový program nebo firewall nestačí. Firmy musí kontinuálně vyhodnocovat veškerý provoz ve své datové síti a mít technické prostředky, které jsou schopny rozpoznat jakoukoliv anomálii, uvedl Minařík v pořadu Ekonomika ČT24.