Google snímá velká města a připravuje 3D mapy

San Franscisco - Internetová společnost Google představila na konferenci v San Franciscu novinku. Do konce roku chce vydat mapy v trojrozměrném zobrazení. firma už teď letecky snímá různé světové metropole. Google zveřejnil svůj nový projekt týden před vývojářskou konferencí svého konkurenta - společnosti Apple. Podle BBC se tak snaží potvrdit svou pozici lídra trhu. Focení pomocí malých letadel je jedním z kroků ambiciózního plánu společnosti vytvořit digitální mapu světa.

Pohled jako z helikoptéry, soukromí prý ohroženo nebude

Google snímaná města na tiskové konferenci nejmenoval, předvedl ale ukázku 3D mapy San Franciska, kterou si může uživatel podle libosti navigovat. „Snažíme se vyvolat dojem, že přelétáváte nad městem, jako kdybyste letěli ve své osobní helikoptéře,“ řekl produktový manažer mapovacího projektu Google Earth Peter Birch.

Na otázku ohledně dopadů na soukromí šéf skupiny pro tvorbu map Brian McClendon uvedl, že v zásadě nejde o nic odlišného od jiných leteckých snímků a že použitý úhel snímání 45 stupňů se využívá běžně už dlouho.

Virtuální prohlídku naleznete po kliknutí na odkaz „MapsGL“ ZDE

První ucelené mapy za několik týdnů

Google použil letadel k leteckým snímkům již dříve, nynější projekt je ale první, kdy letadel využívá systematicky. Do konce roku chce mít firma pokryty městské oblasti, kde žije celkem 300 milionů lidí. První ucelené trojrozměrné mapy budou k dispozici za několik týdnů.

Záběry budou zpočátku přístupné jen pro uživatele tabletů a mobilních telefonů. Nicméně další překvapení od Googlu už bude pro všechny zájemce bez ohledu na používanou platformu. Firma se totiž rozhodla vylepšit i projekt Street View. Pomocí nového zařízení bude možno zkoumat i doteď nedostupné terény.

Nové mapy budou součástí aplikace Google Earth, která je vedle počítačů dostupná i na chytrých mobilních telefonech. Firma nyní oznámila verzi map Google pro telefony s vlastním systémem Android bez nutnosti připojení k internetu.

Šéf skupiny pro tvorbu map Brian McClendon
Zdroj: Isifa.com/Justin Sullivan

Nové mapy představí i Apple

Google zveřejnil svůj nový projekt před Applem ve chvíli, kdy se konkurenční boj mezi oběma technologickými giganty zostřuje. Apple má podle zpráv médií v plánu nahradit ve svých telefonech iPhone a tabletech iPad mapové produkty Google Maps vlastní technologií a právě příští týden by mohl tento software představit.

Podle McClendona je integrace map s firemním internetovým vyhledávačem daleko užitečnější než pouhý „geokodér“, který vytváří digitální mapu na základě zeměpisných souřadnic. Apple začal používat tuto technologii k adaptacím map Googlu na svých telefonech v loňském roce.

Vydáno pod