Rozhlas BBC World Service se po 70 letech přestěhoval

Londýn - Britská mediální společnost BBC definitivně uzavřela jednu z klíčových kapitol své historie. Její rozhlasové vysílání World Service se přestěhovalo ze slavného tradičního sídla Bush House v centru Londýna. Stanice se 160 miliony posluchačů po celém světě se vrátila do zrekonstruovaného Broadcasting House.

Sedm desítek let bývaly rádiové vlny odcházející z budovy Bush House v centru Londýna synonymem kvalitního a vyváženého zpravodajství. Za 2. světové války z Bush House promlouval Charles de Gaulle k francouzskému odboji. Za studené války bývala BBC World Service důležitým a často jediným spolehlivým zdrojem informací v komunistických zemích, včetně Československa. 

Stěhování z Bush House začalo už v březnu. Hlavní newsroom zůstal poslední místností, které dali zaměstnanci definitivně sbohem. 

I když se Bush House stal symbolem rozhlasového vysílání, nebyl k tomu původně vůbec určen. V podzemí měl i plovárnu, která byla přeměněna na studio. Spleť chodeb a jednotlivých redakcí v Bush House také údajně inspirovala George Orwella při popisu ministerstva pravdy v jeho slavném románu o totalitní společnosti 1984. 

Mark Thompson, generání ředitel BBC:

„Tato neškodná babylonská věž, místo odkud se celé roky vysílala řada skvělých reportáží a domov mnoha výborných reportérů, je teď ztichlá. Její chodby jsou pusté, její studia prázdná.“

Vysílání ale pokračuje. Také z centra Londýna, ze zrekonstruovaného staronového sídla v Broadcasting House. World Service se vrací do budovy, kterou musela opustit v roce 1941 po německém bombardování. Dnes BBC World Service vysílá v 27 jazycích pro 160 milionu posluchačů.

BBC World Service se přestěhoval (zdroj: ČT24)