Český vědecký internet umí přenést 100 Gb/s

Praha – Český vědecký internet dokáže přenášet největší objem dat na světě. Poprvé v praxi nasadil technologii, která dokáže za jedinou sekundu odeslat na stovky kilometrů daleko tolik informací, jako se vejde na tři DVD. K síti české CESNET2 jsou připojené výhradně vědecké a výzkumné instituce.

Naplno foukající klimatizace, poblikávající diody, místnost plná elektroniky, která předstihla zbytek světa. České stroje umožňují, aby si mezi sebou vědecké ústavy a vysoké školy posílaly data v objemu až 100 gigabitů za sekundu. Pro přirovnání – každou sekundu by přistál v paměti počítače obsah 20 cédéček.

„Měli jsme jako první na světě možnost vyzkoušet tuto technologii ve svém produkčním prostředí,“ říká správce sítě CESNET Václav Novák. Stažení například alba fotek z dovolené, které má necelých 250 MB, trvá na běžném počítači zhruba minutu. Vědec připojený k superrychlé 100 Gb síti by za stejnou dobu stáhl podobných souborů přes dva tisíce.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)

Díky síti mají třeba čeští fyzikové okamžitě informace z obřího švýcarského urychlovače částic v CERNu. Nebo chirurgové mohou díky mimořádně kvalitnímu přenosu obrazu dělat operace na dálku za pomoci robotů. Testuje se i využití v kinematografii. „My to děláme už od roku 2007, kdy jsme dělali první podobnou demonstraci, a pokud si správně pamatuju, tak vloni na podzim udělal první podobnou demonstraci Disney, čili jsme trochu posunutí oproti normální praxi,“ nechal se slyšet expert Michal Krsek.

CESNET je nezávislá internetová síť českých vysokých škol a akademie věd. Běžný uživatel internetu se k ní nepřipojí. Dokonce i výzkumné instituce zvažují, jestli připojení 100 Gb vůbec potřebují. Jde o to, že cena koncového zařízení, které to dokáže, je stále v řádech milionů korun.