Více češtiny na BBC neuslyšíme

Praha - Zpravodajská stanice Českého rozhlasu Rádio Česko nerozšíří své vysílání v češtině v tuzemské síti BBC na celodenní blok. Na dnešním zasedání to zamítla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, podle které by požadovaná změna byla v rozporu se zákonem. Rozhodnutí přinese potíže Českému rozhlasu, ohrozí i vysílání BBC v České republice.

Český rozhlas zatím zvažuje, jak se k situaci postaví. „Nejprve musíme vyhodnotit výsledek rozhodnutí rady, jeho dopady pro Český rozhlas a zvážit další postup včetně dalšího jednání s BBC,“ uvedl Jakub Čížek z Českého rozhlasu. Rádio Česko bylo podle něj na změnu připraveno a schválení by bylo jednoznačně pozitivní. „Souvislé vysílání 12 hodin denně je pro posluchače něco úplně jiného než dva bloky po třech hodinách,“ dodal. Negativní rozhodnutí rady zkomplikuje i další plány Českého rozhlasu, například stanici mluveného slova by rozhlas musel spustit se zpožděním. „Plánu spustit stanici mluveného slova se nevzdáváme a máme svůj záložní plán,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Pro posluchače v České republice by současné rozhodnutí rady možná znamenalo nejen to, že neuslyší českou verzi BBC, tato stanice by mohla skončit úplně. Spolupráce s Českým rozhlasem totiž vznikla mimo jiné proto, že BBC hledala cesty, jak se podělit o náklady na vysílání v České republice. Kdyby nebyla další spolupráce možná, mohlo by BBC vysílání v České republice zcela zrušit, uvedl bývalý šéfredaktor české BBC Vít Kolář.

Rozhovor s Peterem Duhanem a Vítem Kolářem (zdroj: ČT24)

Rádio Česko na tuzemské frekvenci BBC dosud vysílalo dopoledne od 08:00 do 11:00 a odpoledne mezi 13:00 a 16:00. Cílem Českého rozhlasu bylo dobu českých vstupů do anglojazyčného vysílání prodloužit na celodenní blok od sedmi ráno do sedmi do večera. Zbývající hodiny by jako dosud vyplňoval program BBC World Service. Schválením změny, která spočívá ve společném sestavování programu BBC a Českého rozhlasu, by ale byl podle rady porušen zákon o rozhlasovém a televizním vysílání.

Rádio BBC v České republice vysílá prostřednictvím sítě 12 vysílačů, na které má licenci platnou do roku 2025. Jde o takzvanou transformační licenci, jejíž udělení je podmíněno závazkem, že rádio v budoucnu podpoří digitalizaci rozhlasového vysílání.