ČT představila předvolební vysílání, poprvé se vydá do všech krajů

Praha - Česká televize tradičně před volbami do krajských zastupitelstev bude vysílat seriál pořadů Otázky Václava Moravce Speciál. Tentokrát nabídne divákům debaty s volebními lídry ze všech 13 krajů, tedy celkem 78 kandidáty na hejtmany. Smyslem je představit voličům favority krajských voleb, dát jim možnost porovnat jejich kvality osobní i volebních programů a především zdůraznit význam voleb a šanci kvalifikovaně rozhodovat, kdo bude zastupovat zájmy voličů i kraje.

„Při přípravě koncepce předvolebního a volebního vysílání se Česká televize letos rozhodla nespoléhat na předvolební průzkumy vzešlé pouze od jedné výzkumné společnosti,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. „S cílem podání co nejobjektivnějších a co možná nejkvalitnějších dat tak využijeme výzkumy od dvou nezávislých renomovaných agentur, které budeme navíc sami interně ověřovat,“ doplňuje Dvořák. Přímou kontrolou pak zpětně projde okolo 90 % všech výzkumných rozhovorů.

Diskuse proběhnou ve všech krajích

Na základě těchto aktuálních výzkumů přinesou OVM Speciál divákům debaty s kandidáty jednotlivých krajů. Seriál třinácti diskusních pořadů ze všech volebních center českých a moravských krajů tak nabídne diskuzi s celkem sedmdesáti osmi kandidáty na hejtmana. Samotný výběr hostů se bude řídit podle výsledků aktuálních výzkumů agentur STEM/MARK a SC&C, s nimiž má Česká televize dlouholeté zkušenosti a jejichž zástupci jsou členy organizace ESOMAR, která garantuje kvalitu a nejvyšší odborné standardy v oblasti výzkumu trhu.

„Průzkumy budou opravdu aktuální, protože uzavírka sběru odpovědí je tři dny před vysíláním konkrétního pořadu,“ přibližuje mechanismus Zdeněk Šámal, ředitel zpravodajství ČT. „Nejenom v rámci předvolebních průzkumů, ale napříč zpravodajstvím klademe v souladu s Kodexem ČT mimořádný důraz na objektivitu, vyváženost a transparentnost,“ zdůrazňuje Šámal.

OVM Speciál budou vysílány každé úterý a čtvrtek večer od 21 hodin na programu ČT24. Harmonogram vysílání bude kopírovat vzestupné pořadí počtu voličů v jednotlivých krajích. Předvolební seriál tak započne 28. srpna v Karlovarském kraji a skončí v pondělí 8. října v kraji Středočeském. „Smyslem vysílání je představit voličům favority krajských voleb a zároveň jim dát možnost porovnat jejich osobní stránky a kvality volebních programů. Chceme také podpořit možnost kvalifikovaně se rozhodnout, kdo bude zastupovat zájmy voličů a kraje v příštím volebním období. Celou tuto aktivitu stavíme jako naplnění služby veřejnosti,“ říká Dvořák.

Do diskusí se budou moct diváci hlásit prostřednictvím dotazníku

Předvolební debaty naváží na úspěšné prvky diskusních pořadů z minulých voleb. Jednou ze změn formátu bude komornější publikum, které navíc bude vybíráno po vzoru diskusních pořadů televize veřejné služby např. ve Velké Británii. Další novinkou bude také rubrika Vaše volba, což bude téma vybírané televizními diváky. „Divákům rovněž v prvních dílech diskusní série nabídneme srovnání fungování jednotlivých krajských zastupitelstev v několika oblastech - např. veřejné zakázky, přístup k informacím, rozpočet, etika a střet zájmů a další. Jde nám o co nejucelenější předvolební servis divákům České televize,“ doplnil moderátor speciálů Václav Moravec.

Možnost, jak se přihlásit do předvolební diskuse naleznete na internetových stránkách ČT 24.

Na předvolební debaty naváže tradiční volební studio, kterým bude provázet Marcela Augustová. Startovat bude ve 13:30, tedy půl hodiny před uzavřením volebních místností. „Bude se vysílat obě volební soboty, tedy 13. a 20. října. V první hodině nabídneme divákům pohled na předchozí výsledky, tedy na stávající rozložení sil, aby si i lidé, kteří nesledují politiku pravidelně, udělali obrázek, o co jednotlivé strany hrají. Budeme ve spojení se štáby parlamentních stran a dalších subjektů, které mají důležitý potenciál nebo mimořádně silné kandidáty,“ popisuje Augustová.

Vydáno pod