Twitter se naučil česky, zatím ale s chybami

Praha - Sociální síť Twitter spustila českou jazykovou verzi. Spolu s češtinou je Twitter nově přeložený do dalších pěti jazyků včetně řečtiny nebo ukrajinštiny a celkem je od pondělka dostupný ve 33 jazykových mutacích, mimo jiné i v čínštině, hebrejštině nebo finštině. Český překlad sice nejspíš zjednoduší českým uživatelům práci se sociální sítí, má ovšem své rezervy. V některých textech se objevují například pravopisné chyby.

Twitter chce prostřednictvím spuštění české verze posílit svůj podíl ve střední a východní Evropě a zároveň využít potenciál letních olympijských her v Londýně. Téměř všechny weby zaměřené na současnou sportovní událost totiž odkazují na Twitter, Facebook a další sociální sítě. Na překládání jednotlivých slov a frází se v rámci překladatelského centra, které funguje jako komunita dobrovolníků, podílí více než 3,5 tisíce nadšených uživatelů z celého světa.

Komunikační rozhraní a běžné prostředí, ve kterém se uživatelé Twitteru pohybují, je přeložené dobře. Horší to je s nadstavbovými informacemi a delšími texty. Přečtete-li si text pod odkazem O Twitteru, dost možná se neubráníte úsměvu. Text je plný chyb a nesprávných stylistických formulací. Posuďte sami.

Kostrbatý překlad textu O Twitteru

„V centru Twitteru jsou malé výbuchy informací nazývané Tweety. Každý Tweet je 140 znaků, ale nenechte se zmást malou velikostí, můžete objevit mnoho v malém prostoru. Múžete si prohlédnout fotky, videa a rozhovory přímo v Tweetu dostat celý příběh na první pohled, a to na jednom místě.“

Twitter v Česku zaostává za Facebookem a Googlem+

Zatímco ve světovém měřítku je Twitter hned po Facebooku spolu s čínskou sítí Qzone druhým nejužívanějším sociálním webem, v České republice mu patří až třetí příčka po Googlu+. Podle serveru Klábosení.cz má na Twitteru účet téměř 107 tisíc Čechů, Google+ podle statistiky webu Plusdemographics hlásí lehce přes 309 tisíc českých uživatelů. Vedoucí Facebook, který spustil českou verzi v roce 2008, má v Česku 3,5 milionu uživatelů.

Twitter, který začal fungovat v roce 2006, je založený na psaní a čtení příspěvků o délce 140 znaků známých jako tweety. Výraz tweet zůstal v české verzi nepřeložen stejně jako slovo retweet, které označuje přeposlání zprávy dalším lidem.

Vydáno pod