Svět se brzy dočká revolučních dotykových displejů

Sillicon Valley (USA) - Svět techniky možná brzy zažije revoluci. Vědci z amerického Sillicon Valley totiž přišli se žhavou novinkou - dotykovým displejem, který se při kontaktu s lidským prstem vyboulí tak, že máte pocit, jako byste pracovali s běžnou klávesnicí klasického mobilního telefonu. Firma chce vynálezem uspokojit náročné uživatele, kteří by se nevzdali chytrých telefonů, ale chybí jim pocit z mačkání tlačítek.

Uživatelé mobilních telefonů by se dali rozdělit na dvě skupiny. Jedni preferují chytré telefony s dotykovým displejem, druzí klasický mobil s celou řadou standardních tlačítek. Každé má svoje, říká firma, která s novinkou přišla. „Když vyšel první iPhone, scházeli se lidi v kavárně a říkali hele, já mám iPhone, konečně bez tlačítek a ten druhý zase nedám dopustit na svoje knoflíky,“ popisuje generální ředitel společnosti Tactus Technology Craig Ciesla.

Trvalo několik let, než se inženýrům povedlo vytvořit úplnou novinku, kombinaci obou předešlých technologií. Novinka spočívá v displeji, kde je neviditelná síť tekutinou naplněných kanálků, které se v případě potřeby aktivují a doslova se z obrazovky vynoří. Princip je podobný jako při nafukování balónku.

Revoluční dotykový displej (zdroj: ČT24)

Firma si už ale zažádala o šestadvacet patentů, šest jich už vlastní. Chce se s nimi postavit i velkým konkurentům jako třeba velmi populárnímu Applu. „Základem je lidská potřeba dotýkat se. Už když jste malé dítě, je hmat první věc, na kterou reagujete. A ten základní smysl s vámi zůstává celý život,“ konstatuje šéftechnik Micah Yairi

Podle firmy nemá jejich technologie hranice. Využít se dá nejen u mobilů, ale třeba i fotoaparátů nebo klasických displejů. Svět by tak podle ní mohl zažít nový rozměr komunikace i zábavy. Svůj produkt chce uvést na trh v polovině roku 2013.