Čeští vývojáři vytvořili unikátní 3D vizualizaci ISS

Brno – Mezinárodní vesmírná stanice jako na dlani. 3D vizualizace mladých českých vývojářů otevírá skrze chytré telefony a tablety dveře do kosmu. Aplikace vznikla ve spolupráci s americkou vesmírnou agenturou NASA. Ta ji teď chce od autorů získat a využít pro vlastní prezentace.

Prohlédnout si Mezinárodní vesmírnou stanici a vyzkoušet si pohyb ve volném vesmírném prostoru jako skutečný kosmonaut. Díky nové aplikaci vývojářské firmy Corinth pro chytré telefony a tablety se jím může stát každý. Pochvalné reakce uživatelů na sebe nenechaly dlouho čekat.

Deseti vývojářům trvala tvorba vesmírné aplikace celý rok. „Začíná se, jako když člověk staví model v reálu. Nejprve se udělá kostra, ta se potáhne povrchem, který by měl odpovídat realitě. Předmět se musí pohybovat v reálném prostředí, mít reálné osvícení. Technický talent je určitě potřeba, ale důležitější je trefit správný druh materiálu, nasvícení. To už je opravdu umělecká práce. Člověk pro to musí mít cit a vizuální cítění jako malíř,“ vysvětlil vývojář Vojtěch Mikulenka.

Po celou dobu vývoje aplikace komunikovali přímo s NASA. „Tím, že nejsme odborníci a zaměstnanci NASA, máme kreativnější přístup a napadlo nás to pojmout tak, jak by to lidi, kteří v NASA denně pracují, nenapadlo. Ale nic jsme si nedomýšleli, je to věrohodné, 3D model je převzatý od NASA,“ řekl Sláma.

Šéf zakázkového oddělení Alexandr Sláma

„Má to cíl a účel - vzdělávání. Hledáme cestu, jak pojmout téma složitější na vysvětlení a zprostředkovat ho širokým zájemcům tak, aby je to ponaučovalo, ale i bavilo. Na tomhle si to zkoušíme a odezvy jsou dobré. Snad jdeme dobrou cestou.“

Poprvé, i když jen v tabletech, spatřil díky modelářům světlo světa letoun inženýra Viléma Žurovce. Plány na letadlo vytvořil na sklonku 20. let, ale sestrojit už je nestihl. Po dlouhých osmdesáti letech se ztracené plány našly u soukromého sběratele a vývojáři se mohli pustit do virtuální rekonstrukce. „Tady grafici museli hodně používat představivost, protože se dochoval pouze výkres. Úzce jsme spolupracovali s odborníky z novojičínského muzea, kteří nám přesně řekli, jak v té době letadla vypadala, jaké byly materiály,“ dodal Mikulenka.

Největší úspěch slaví s interaktivní aplikací, která umí nechat 3D modely doslova vystoupit z papíru. S tímto projektem se vývojáři dostali mezi pět nejlepších na celosvětové soutěži architektonických vizualizací.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod