Krádežím identity na internetu nahrává lehkomyslnost uživatelů

Praha - Krádeže identity - na internetu čím dál častější. Pachatelé napadají e-maily a odesílají z nich falešné zprávy, aby vylákali peníze, nebo se třeba pomstili bývalému partnerovi. Obětí se může stát každý, kdo používá e-maily zdarma. Podvodům přitom svou lehkomyslností nahrávají sami uživatelé.

Na facebooku zveřejnil svoje tři e-mailové adresy. Teď se do nich nemůže sám dostat. Do e-mailů se někdo naboural a ukradl mu přístupová hesla. „Nemám představu, kde mohlo dojít k úniku hesla, jeho prolomení. Heslo má velké malé znaky, čísla,“ říká poškozený. Podobných případů podle mluvčí Policejního prezidia ČR Pavly Kopecké přitom stále přibývá.

E-mailové heslo se zmiňovanému muži nepodařilo obnovit ani pomocí kontrolních otázek. Zablokovat účet je zase možné prý jen soudně. „Nemůžeme schránku zablokovat - základem je, abychom poznali, že patřila uživateli, musíme si být jisti, že patří konkrétnímu člověku,“ uvedla Irena Zatloukalová, mluvčí společnosti Seznam.cz. Krádež identity proto začal řešit s policií.

Lidé rizika podceňují

O změnu hesla, mnohdy právě kvůli krádežím, žádá jen na Seznamu měsíčně dva a půl tisíce lidí. „Největší problém je lidský faktor, uživatelé se pořád nechávají zmást velmi jednoduše,“ uvedl šéfredaktor Petr Krčmář, Root.cz. Podle počítačových expertů by se měli lidé chovat ke svým e-mailovým účtům jako k pinu od karty.

Nutné je dodržovat několik zásad - zejména mít kvalitní heslo, neprozrazovat účty nebo nevyužívat otevřené wi-fi sítě. O tom, že není dobré tyto zásady podceňovat, svědčí čerstvý příklad amerického novináře Mata Honana, kterému někdo zaútočil na několik účtů a vymazal mu všechna data. Také v tomto případě šlo o selhání několika lidských faktorů. „Přes ten e-mail vede cesta ke spoustě dalších služeb, přes něj se přihlašujeme, chodí nám tam náhradní hesla,“ dodává Krčmář.

Dohledat pachatele je složité. Přesto už několik trestů padlo. Nedávno dostala čtyřměsíční podmínku 63letá žena, která na internetu založila díky ukradenému heslu několik falešných internetových profilů liberecké političky Dany Lysákové.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)