O kmitočty pro rychlé mobilní sítě mají zájem operátoři i PPF

Praha - Do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě se přihlásili všichni 3 tuzemští operátoři a finanční skupina PPF. Ta chce v Česku vytvořit 4. mobilního operátora. Termín pro podání přihlášek vypršel dnes v poledne. Vyvolávací cena frekvencí je 7 miliard a 400 milionů korun. Sítě LTE mají operátorům umožnit poskytovat zhruba pětkrát rychlejší připojení k internetu, než umožňuje současná technologie 3G.

Obálky s nabídkami se budou otevírat v úterý

„ČTÚ drží až do otevření obálek v úterý dopoledne informační embargo. Informace pak podá všem médiím i veřejnosti ihned poté, najednou, prostřednictvím tiskové zprávy,“ reagoval na dotazy ohledně přijatých nabídek mluvčí telekomunikačního úřadu František Malina.

Zhruba do 10. října by měl úřad vyřadit zájemce, kteří nesplnili podmínky účasti v aukci. Samotná aukce bude v listopadu a kmitočty úřad přidělí na přelomu roku.

PPF chce současným operátorům konkurovat nižší cenou

Podle zástupců PPF je aukce poslední možností, jak vytvořit nového mobilního operátora na českém trhu. O tom, zda skupina skutečně postaví vlastní mobilní síť, se rozhodne podle výsledků aukce i vývoje regulace na českém trhu. V minulosti se neúspěšně pokoušela dohodnout se současnými operátory na vytvoření takzvaného virtuálního operátora s využitím jejich sítí.

„Naší ambicí je spustit služby do roka od udělení licence, tedy stihnout vánoční trh v příštím roce,“ uvedl vedoucí projektu v PPF Robert Ševela. PPF chce podle něj nabídnout jak služby LTE, tak i GSM. Konkurovat nynějším operátorům by měla podle Ševely zejména o desítky procent nižší cenou a lepší kvalitou služeb. Na výstavbu sítě má připraveny stovky milionů eur. Na dodavatele chce v nejbližší době vypsat tendr.

Český telekomunikační úřad
Zdroj: ČT24

Někteří zájemci účast v aukci nakonec vzdali

Z nynějších telekomunikačních operátorů účast oficiálně potvrdila jen Telefónica. Do aukce naopak nejdou některé firmy, které dříve o účasti uvažovaly. Podle svých vyjádření se nepřihlásily například Dial Telecom, GTS CE a UPC a také investiční skupiny J&T, KKCG nebo Penta. GTS se podle svého vyjádření bude zajímat o možné vytvoření virtuálního mobilního operátora.

Sítě LTE umožňují připojení k internetu o rychlosti kolem 150 Mbit/s, což je zhruba pětkrát více než nynější technologie 3G. Vyvolávací cena frekvencí v pásmu 800 MHz uvolněných po přechodu na digitální televizní vysílání a v pásmech 1 800 a 2 600 MHz je 7,4 miliardy korun.

Rozhovor s Richardem Hospodským (zdroj: ČT24)