Snímací brýle za 65 dolarů mohou nahradit „pracné“ klikání myší

Londýn - Britský student techniky vytvořil prototyp brýlí, které umožní různě postiženým lidem ovládat počítač jednoduše pohybem očí. Speciální zařízení je však zajímavé hlavně svou výrobní cenou, která se pohybuje okolo 65 dolarů za kus. Podobná technika by se tak mohla stát dostupnější a zjednodušit život milionům postižených.

Jednoduché obroučky a levná videokamera mají sice minimální cenu, zato výbornou funkčnost. Zařízení snadno nahradí běžnou počítačovou myš, protože uživatel pohybuje jen očima. 

Will Abbott vyvinul pomůcku za pomoci svého profesora. „Celý systém sestává ze dvou věcí. Jedna je hardware - tedy brýle - které sledují pohyb očí. Druhou věcí je jednoduchý program, který převede pohyb očí na pohyb kurzoru na počítači,“ prohlásil přednášející profesor Imperial College Aldo Faisal. 

Potvrdit volbu lze delším mrknutím oka

Důležitou součástí systému je, že ignoruje běžné mrkání očí. „Chceme, aby se lidi mohli při používání zařízení chovat úplně přirozeně. Běžné mrknutí oka nezaznamená, pokud ale chcete na obrazovce něco potvrdit, mrknete na delší dobu, a potvrdíte tím výběr,“ dodal Faisal. 

Systém by se hodil třeba i na hraní počítačových her. Potřebuje přitom jen minimum energie a je schopný přenášet data bezdrátově. Zvyknout si na jeho ovládání trvá běžnému uživateli asi deset minut. Abbott teď doufá, že se jeho výrobek bude líbit nějakému investorovi, který by zařídil jeho sériovou výrobu.

Google představil své „chytré“ brýle

Google navíc na newyorském Fashion Weeku oficiálně představil své brýle, které mají spojit skutečnou a virtuální realitu. Když o přístroji společnost informovala poprvé, skoro všichni si mysleli, že jde jen o vizi a designérské cvičení. Teď se firma chystá na prodej.

Brýle od Googlu mají zastoupit chytrý telefon. Jejich součástí je fotoaparát, videokamera a lze se pomocí nich připojit k internetu. Jejich důležitou součástí je i vzhled, jak dokládá spoluzakladatel Google Sergey Brin: „Když jsme spolu s módní návhářkou testovali brýle, opravdu se jí líbily. Zjistili jsme, že máme stejné ambice. Vytvářet produkty, které jsou krásné, pohodlné a funkční.“ 

Brýle od Googlu (zdroj: ČT24)