Na světě přibylo o třetinu víc obětí kyberzločinů

San Francisco - Američané utratí ročně ve fastfoodech na sto deset miliard dolarů. Stejnou částku zaplatí ale i uživatelé za to, že je napadl hacker. Zavirovaný počítač nebo krádež peněz z bankovního účtu totiž něco stojí. A ne málo. V přepočtu na osobu skoro čtyři tisíce korun. Denně je takto napadeno asi jeden a půl milionů lidí. Vyplývá to ze studie Norton Cybercrime Report.

Podle bezpečnostního konzultanta společnosti Symantec Jakuba Jiříčka jsou nejohroženější skupinou muži ve věku 18 až 31 let a není to proto, že by byli nejčetnější skupinou uživatelů ale protože kybernetické útoky se jim nevyhnuly v největším množstvím případů. 

Problémy nemají jen domácnosti nebo jednotliví uživatelé. O svá data se bojí i velké firmy.  Do ochrany musí investovat nemalé částky. Třeba společnost Hewlett Packard dává na boj s počítačovou kriminalitou ročně až šest milionů dolarů.  

Největší hrozbou se přitom za poslední dobu staly chytré mobilní telefony nebo tablety. Skoro dvě třetiny lidí v nich totiž využívá internet. Navíc někteří uživatelé si nedávají pozor na svá uložená data. „Měli bychom si dávat pozor na svoje data, co vkládáme do online služeb. Neměli bychom používat jednoduše uhádnutelná hesla, a určitě bychom neměli stejná hesla ve více službách,“ konstatuje Jiříček.

Nejčastější obětí jsou uživatelé v Rusku, v Číně a Jižní Africe. Velmi ohrožené jsou ale i lidé v rozvojových ekonomikách. Česko je na tom podobně jako Evropa. Ta je na světě třetím nejčastější cílem kyberzločinců. 

Rozhovor s šéfredaktorem internetového portálu Root.cz Petrem Krčmářem (zdroj: ČT24)