Chytré telefony pomáhají prodeji fotoaparátů

Frankfurt - Chytré telefony neničí trh s profesionálními fotoaparáty, právě naopak, tvrdí prodejci. Podle nich si většina lidí teprve s levnými kamerami v mobilu uvědomí, že chce lepší fotografie. A digitální zrcadlovky a značkové kompakty díky tomu zažívají nebývalý boom.

Počet používaných kamer a fotoaparátů se na celém světě letos vyšplhal na neuvěřitelné číslo - 4,4 miliardy. Podle odborníků se soumrak fotoprůmyslu rozhodně nekoná. „Společnostem se daří velmi, velmi dobře. Vemte si, že ještě nikdy se na světě nepoužívalo tolik fotoaparátů najednou jako teď, když počítáme jak chytré telefony, tak profi přístroje. A nikdy nebylo focení tak široce populární,“ uvedl Christian Müller-Rieker z Německé fotoprůmyslové asociace. 

Podle výzkumu Německé fotoprůmyslové asociace jsou teď zákazníky ve značkových obchodech především majitelé chytrých telefonů. Čím více fotí s mobilem, tím spíš se rozhodnou, že chtějí lepší fotografie a vůbec spolehlivý přístroj. Přechod od mobilu k zrcadlovce je tak běžnější záležitostí, než si mnozí mysleli. 

„Velikost senzoru je klíčovým prvkem pro opravdu dobrou kvalitu obrázku. A většina smartphonů teď už slušné senzory má v sobě. Ale stejně - člověk si s ním něco vyfotí spíš pro zdokumentování. Pokud chce fotit něco, a ví, že si to chce uchovat, tak na to má s sebou ještě jeden slušný fotoaparát,“ popisuje Andreas Wahlich ze Samsung Electronics. 

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)

Mezi hybridy najdeme už i chytré fotoaparáty

Že je každý třetí mobil na trhu vybaven malým hledáčkem, jsme si už zvykli. Další hybridy ale neustále přibývají, například tablet a elektronická čtečka v jednom. Kdo by si nakonec nemohl vybrat mezi dobrým kompaktem a chytrým telefonem, najde už i spojení obojího - chytrý fotoaparát od Samsungu.