Brněnské sídlo ČT by mělo stát do dvou let

Brno - Stavba nového brněnského studia České televize v Líšni v bývalém areálu Zetoru by měla být podle současných předpokladů hotova v polovině roku 2014. Její rozpočet byl z 560 milionů snížen na aktuálních 341 milionů korun. Na brněnském zasedání Rady ČT to sdělil ředitel brněnského studia Karel Burian; Rada ČT zároveň schválila přechod 178 externistů do pozice zaměstnanců a s tím související přesun v rozpočtových složkách.

Zhotovitel nové budovy brněnského studia České televize by měl být vybrán během října až prosince letošního roku ve veřejné soutěži. „Počítáme, že stavební firmy budou mít velký zájem, takže bychom mohli vysoutěžit ještě nižší cenu,“ očekává vedoucí televizní techniky Pavel Čermák. Původní rozpočet zněl na 560 milionů, Česká televize se však rozhodla, že se nebude stavět ateliér a bude dále využívat současný v Židenicích. Stejně tak se nebudou stavět sklady a další objekty, které dosud využívá studio také v Židenicích.

Nové prostory činnost brněnského studia výrazně zjednoduší, zrychlí, zlevní a hlavně zkvalitní. „Už padesát let jsme v provizorním řešení v paláci Typos. Jiné řešení tehdy nebylo. Prověřovalo se, zda by nebylo možné Typos rekonstruovat, ale vyšlo by to dráž než novostavba a dva roky bychom museli fungovat někde jinde,“ řekl Burian s tím, že současné prostory nevyhovují nejen vnitřním uspořádáním, ale i dislokací v hůř přístupném centru Brna. Ještě před čtyřmi lety se počítalo s tím, že studio bude stát v městské části Bosonohy, před třemi lety však ČT koupila pozemky v Líšni od Zetoru.

Zaměstnanci se do nového sídla přesunou naráz. „V září 2014 by měla proběhnout kolaudace. Ještě předtím začneme vysílat takzvaně do zdi. Druhá část zaměstnanců bude muset zajistit vysílání ještě z Typosu. Nejspíš dojde k dvoutýdenní až měsíční výluce, až bude probíhat kompletní přesun,“ předpokládá Burian.

  • Milan Uhde zdroj: ČT24
  • Petr Dvořák s inovovaným logem ČT zdroj: ČT

Z externistů zaměstnanci

Rada ČT na brněnském zasedání rovněž schválila přesun 178 externistů do pozice zaměstnanců a s tím související přesun v rozpočtových položkách. Dosud ČT platila externisty z nákladů na tvorbu vlastních pořadů, nyní půjde tatáž částka z provozních nákladů. Ve třetím čtvrtletí náklady na externisty dosáhly 41 milionů korun, přesunem zůstanou výdaje na stejné úrovni.

Podle předsedy Rady Milana Uhdeho bylo potřeba tento přesun schválit. „Jinak bychom televizi vystavili riziku možných sankcí, a to dost vysokých. Spousta externistů totiž vykazovala atributy zaměstnanců a je stoprocentně závislá na příjmech z České televize,“ vysvětlil Uhde. Na začátku letošního roku totiž začal platit zpřísněný zákon o takzvaném švarcsystému, v němž zaměstnavatel nehradí za externistu pojištění a jeho náklady na něj byly nižší při zachování čistého výdělku.

Rada také schválila hospodaření ČT v prvním pololetí letošního roku, v němž veřejnoprávní televize ušetřila 141 milionů korun, což způsobily odložené investice. Tato částka má být v budoucnu použita právě na ně, a nikoli na jiné potřeby.

Jednání Rady České televize - 17. jednání Rady ČT v roce 2012 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod