Příběh ze života v jedné minutě? ČRo vysílá nový formát her

Praha - Nový formát rozhlasových her, které netrvají déle než jednu či dvě minuty, zařadil Český rozhlas ode dneška do vysílání, a to na všech stanicích. V těchto „rozhlasových jednohubkách“, jak je nazývá, účinkují často přední herci. Kdo je neuslyší během dne, může si vybrat z desítek titulů na webové stránce www.minutovehry.cz.

„Minutové hry jsou rozhlasové miniatury s velmi krátkou stopáží. V českém prostředí se jedná o ojedinělý formát. Český rozhlas jich natočil už přes stovku, podílejí se na nich významní režiséři a herci,“ uvedl ředitel odboru komunikace a vnějších vztahů rozhlasu Jakub Čížek.

Podle dramaturgyně Kateřiny Rathouské jsou tyto krátké hříčky prostorem pro vyzkoušení všeho možného, co rozhlas nabízí. „I když to někoho překvapí, do jedné až dvou minut se dá vtěsnat příběh ze života, komediální či hororová situace nebo zvukový experiment,“ řekla.

Posluchači se mohou těšit na Jiráskovou či Vetchého

Hříčky jsou i přes časovou úspornost tematicky velmi bohaté. Posluchači budou svědky partnerských hádek, rodičovských výchovných přešlapů, nezdařeného podnikatelského pokusu, rozhovoru s padlou hvězdou showbyznysu nebo sporu poslance parlamentu s policistou. To vše v podání mnoha významných hereckých osobností včetně Jiřiny Jiráskové, Oldřicha Kaisera, Hany Maciuchové, Ondřeje Vetchého, Davida Novotného a Jany Strykové.

„To, co jsme na stanici Vltava původně plánovali jako experimentální formát pro zkušené milovníky rozhlasové dramatiky, přerostlo v celorozhlasový projekt a nabídneme ho posluchačům všech stanic Českého rozhlasu. Posluchače zveme na minutový výlet do světa rozhlasové hry. Třeba se tam bude chtít ještě vrátit,“ podotkl šéfredaktor stanice ČRo 3 - Vltava, kde projekt vznikl, Lukáš Hurník.

Na tvorbě těchto rozhlasových miniatur Kateřina Rathouská spolupracovala se zkušenými autory, mezi něž patří dramatik a režisér David Drábek, dramatička Daniela Fischerová nebo spisovatel Miloš Urban, ale i s těmi, pro něž byla rozhlasová dramatická tvorba novinkou. Svými hrami do projektu přispěli například komentátor a analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo či filmový scenárista a režisér Robert Sedláček.

Zapojit se může i veřejnost

V rozšiřování spektra „netypických“ tvůrců však jde Český rozhlas ještě dál. Na zmíněných webových stránkách nabízí každému možnost napsat vlastní text. Na tři nejlepší autory čeká nastudování jejich miniscénáře s profesionálními herci a následné odvysílání na vlnách Českého rozhlasu.

Během října uvede Český rozhlas každý den jednu premiérovou minutovou hru na celkem patnácti svých stanicích - třech celoplošných, jedenácti regionálních a na Radiu Wave. Od listopadu se rozhlasové miniatury stanou doménou Českého rozhlasu 3 - Vltava.

Minutová reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)