Počet aktivních uživatelů Facebooku překonal miliardu

Washington - Spoluzakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg se dočkal. V americké televizi vystoupil s prohlášením, že počet uživatelů Facebooku, kteří se na síť připojují každý měsíc, překonal mystické číslo - miliardu. Síť přitom miliardovou hranici prolomila v září.

Milník padl 14. září ve 12:45 kalifornského času. Více než miliarda uživatelů celkem dala 1,13 bilionu označení „like“, vytvořila 219 miliard fotografií a celkem 17miliardkrát lidé označili místo, na němž se zrovna nacházeli. Více než 140miliardkrát se navíc uživatelé vzájemně „skamarádili“, napsal britský server BBC. 

Facebook byl založen před osmi lety a svou „členskou základnu“ hodlá rozšiřovat i do budoucna. „Facebook nyní upevnil svou dominantní pozici na trhu sociálních sítí. Pro uživatele to může znamenat, že má smysl být na této sociální síti a věnovat aktivitu profilu na síti dál,“ poznamenal Tomáš Hodboď, vedoucí týmu sociálních médií z ČT Nová média.

Podle Hodbodě se tím ale Facebook nijak nezmění. Počet nových uživatelů už nestoupá tak rychle jako dřív. „Možná je teď to číslo reálně ještě o něco nižší, protože Facebook zahájil masivní mazání falešných účtů, snaží se ověřovat identitu nepravých účtů a pravých uživatelů skrz jejich přátele,“ upozornil Hodboď.

Facebook má nejvíce uživatelů v USA (asi 153 milionů), v Indii (43,5), Indonésii (43,1), Brazílii (37,9) a Mexiku (32). V ČR má Facebook zhruba 3,6 milionu uživatelů, což Česko řadí na 43. místo na světě.

Mark Zuckerberg
Zdroj: ISIFA/C. Flanigan

Zuckerberg je na Facebook náležitě hrdý

Zuckerberg, potěšen rostoucím číslem, napsal status, v němž stálo, že „děkuje za tu čest, která byla dána jemu a jeho malému týmu, za to, že mohl uživatelům posloužit“. „Pomoci miliardě osob se spojit je úžasné. Je to rozhodně věc, na kterou jsem pyšný nejvíc za celý můj život,“ konstatoval zakladatel sítě.

Tomáš Hodboď, vedoucí týmu sociálních médií z ČT Nová média:

„Facebook nedominuje úplně všude, například v Rusku a v Číně rozhodně není tím nejsilnějším hráčem. Tam dominují lokální sociální sítě. Nicméně jinde Facebook je dominantní sociální sítí, v závěsu pak je Twitter nebo LinkedIn.“

Statistiky, které byly nyní uveřejněny, ukazují, že nyní více než 600 milionů uživatelů Facebooku používá připojení na síť přes mobilní zařízení. Jen od června, kdy bylo takovýchto uživatelů 552 milionů, vzrostlo číslo o 48 milionů.

Facebook
Zdroj: ČT24/ISIFA

K loňskému roku byl Facebook dostupný v 68 jazycích včetně češtiny. Denně navštíví Facebook na 250 milionů lidí, denně do sítě přibude 250 tisíc nových uživatelů, každý den si uživatelé nahrají na své stránky asi 300 milionů fotek.

Loňské tržby společnosti činily 3,7 miliardy dolarů, ke konci března měla společnost asi 3 500 zaměstnanců.

Podle loňské studie Marylandské univerzity softwarové firmy vytvářející počítačové programy určené pro Facebook vytvořily přímo či nepřímo nejméně 182 tisíc pracovních míst a vložily do americké ekonomiky miliardy dolarů.

Letos v květnu Facebook vstoupil v USA na burzu. Jeho akcie se ale propadly z upisovací hodnoty 38 dolarů na akcii až na polovinu. Zuckerberg k tomu tehdy řekl, že si finanční trhy neuvědomují, jaký potenciál sociální síť může mít díky mobilním zařízením s připojením na internet.

Vstup Tomáše Hodbodě (zdroj: ČT24)