České technologie se představily na festivalu Proudy

Praha - Aplikace do tabletů a mobilů čím dál víc využívají i vysokoškoláci. Jiné technologické novinky naopak skvěle doplňují prostředí festivalů, jako například plochy citlivé na lidskou teplotu a pohyb. Řadu inovačních projektů představil tento týden první ročník multimediálního festivalu Proudy. Konal se na vysokoškolských kolejích Jižního Města.

Skoro matrixový pocit zažívali letos návštěvníci hudebních stanů na filmovém festivalu v Karlových Varech. Může za to mladé české studio 3D sense, které založili doktorandi pražské fakulty elektrotechniky. „Programujeme a využíváme k tomu 3D senzory tak, aby lidi procházející kolem instalace ji ovládali,“ popisuje doktorand z katedry kybernetiky FEL ČVUT Jan Hrdlička.

Čím dál zábavněji to ale vypadá i na trhu s tablety. Uživatel má maximální volnost v tom, měnit obsah práce rychle jen s pomocí prstu. Originální obsah není problém, dá se třeba vyfotit, proměnit v kresbu a donekonečna upravovat. Nové funkce se dají využít i během přednášky.

Zdeněk Paškevič, produktový manažer, Samsung

„Díky funkci S-penu může student načrtávat různé nákresy, které jsou posléze upravovány programem, dále může vypočítávat například integrály a dělat si poznámky při přednáškách a s těmi nadále pracovat.“

Studenti a doktorandi českých technických univerzit přišli na Proudy i s modely, které slouží spíš k dalšímu výzkumu a vylepšování technologií a méně často jdou využít v praxi. I když místo by se našlo.

Od zrodu nápadu na některé z technických fakult k praktickému využití je často dlouhá cesta, už dávno ale neplatí, že by studenti jen čekali, až si jejich technologii firma najde. Mladí čeští vývojáři se často zapojují do start-up kempů a rozjíždějí vlastní studia. 

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)