ČT24 žije volbami

Praha - Volební místnosti se uzavřou v sobotu ve dvě hodiny odpoledne – krajské volby a první kolo senátních tak budou u konce. A politické strany budou ve svých volebních štábech netrpělivě očekávat, jakou známku od voličů dostanou. Právě nyní nastupuje role médií a mezi nimi i zpravodajská ČT24, která přinese kompletní volební servis, studio s Václavem Moravcem a Marcelou Augustovou vysílá v sobotu již ve 13:30 hodin a bude trvat do půlnoci. I diváci mohou být u toho.

Spojit se studiem Volby 2012 lze hned několika způsoby: 

facebook ČT24
twitter ČT24
mail: volby@ceskatelevize.cz

První hodinu nabídne divákům data z exkluzivního průzkumu pro Českou televizi, kde se agentury SC&C a Stem/Mark ptaly například na návrhy na změnu volebního systému nebo na rozsah kompetencí krajských zastupitelstev. Agentury se zajímaly i o to, jak lidé znají své hejtmany nebo zda je podle respondentů krajské uspořádání funkční, ale také jak vnímají roli Senátu.

Průběžné výsledky a komentáře ve volebním studiu ČT24

Výsledky průzkumu ve volebním studiu okomentují ředitelé agentur SC&C a Stem/Mark Jana Hamanová a Jan Tuček. Informace o průběžném sčítání, které bude divákům po 14. hodině v pravidelných intervalech přinášet Marcela Augustová, doplní i místopředseda Českého statistického úřadu a Státní volební komise Stanislav Drápal. 

První data předběžných výsledků od ČSÚ budou k dispozici ve 14:30.

Mezi hosty moderátora Václava Moravce nebudou ve studiu ČT24 chybět mimo jiné politolog Tomáš Lebeda, Vlastimil Havlík a Lubomír Kopeček či komentátoři Jindřich Šídlo a Alexandr Mitrofanov. Výsledky voleb a jejich vliv na další dění v politice rozeberou i ústavní právník Jan Kysela, bývalý ministr vnitra Jan Ruml, ekonom Michal Řičař, děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch nebo sociolog médií Jaromír Volek. 

Bezprostřední reakce přinese ČT24 živě z volebních štábů jednotlivých politických stran, ale nelze samozřejmě opomenout, že jde o krajské volby, proto se krajské štáby ČT budou snažit divákům zprostředkovat i komentáře od krajských politiků ve všech krajích. 

Česká televize nabídne prostřednictvím reportérů ohlasy na průběžné i definitivní výsledky přímo z volebních štábů stran:

  • ČSSD – Jakub Železný
  • ODS – Vladimír Keblúšek
  • KSČM – Daniel Takáč
  • TOP09 – Lukáš Dolanský
  • KDU-ČSL – Jana Čermáková

Volby na webu ČT24

V neposlední řadě televizní produkci doplní i on-line reportáž ze sčítání hlasů na zpravodajském portálu ČT24, kde budou v rámci volebního speciálu pro diváky připraveny i dynamické grafy a veškeré hlavní volební zpravodajství. Diváci i čtenáři ČT24 se mohou též o své názory a komentáře k volebnímu vysílání podělit na facebookové stránce kanálu ČT24

Předvolební komunikaci stran na sociálních sítích okomentuje ředitelka divize Nových médií ČT Pavlína Kvapilová. Další zajímavosti a aktuální dění z Facebooku, Twitteru a internetových chatů přinese redaktorka Zuzana Tvarůžková.

Relevantní výsledky očekáváme ve večerních hodinách, kompletní pak v neděli brzy ráno. Nedělní ranní studio ČT24 pak nejen shrne výsledky voleb, ale nabídne i souhrn krajských reakcí. Volební maraton pak zakončí Otázky Václava Moravce, kde se k výsledkům vyjádří předsedové politických stran.

Rozhovor s Václavem Moravcem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod