Česko má svou miliontou doménu

Praha - Internetových domén s koncovkou .cz je čerstvě více než jeden milion. V rámci Evropské unie se to doméně .cz  podařilo jako dvanácté. Navíc patří mezi nejrychleji rostoucí. Miliontou si zájemce zaregistroval dnes přesně v 17:24.

Český internet se ocitl v klubu milionářů. Krátce poté, co v únoru oslavil 20 let, slaví miliontou doménu s českou koncovkou. Úplně první koncovka přitom na začátku 90. let byla ještě československá. 

Ondřej Filip, ředitel správcovské firmy české domény CZ.NIC

„Historicky první adresa na našem území byla v doméně .cs a je otázkou, jestli můžeme hrdě říct na našem území, protože to byl Institut aplikované kybernetiky v Bratislavě (pozn. red. doména iac.cs).“

Více než polovina z čerstvého milionu domén patří konkrétním lidem, organizace jich mají asi 40 procent. Jde navíc o výrazně pánskou společnost, ženy mají zaregistrováno jen 15 procent ze všech domén s koncovkou .cz.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Nejkratší názvy s jedním nebo dvěma znaky už jsou vyčerpány, nejvíce českých domén má devět znaků. Jsou ale i maximalisti, jak dokládá Ondřej Filip: „Jeden člověk měl skutečně smysl pro humor, protože tu doménu nazval prvni-nejdelsi-domena-v-ceske-republice-ktera-ma-prave-63-znaku.“

Stejně jako v zahraničí se i v Česku na názvech v adresním řádku úspěšně živí spekulanti. Doména .cz stojí do dvou set korun, když jsou dost rychlí a vyberou si tu správnou, může je čekat zajímavý výdělek. Celosvětová internetová komunita se navíc domluvila na tom, že už od příštího roku by se za tečkou mohla objevit prakticky jakákoli koncovka. 

Nakupování přes internet
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPH
Vydáno pod