Česká televize spustila TV program pro HbbTV

Praha - Česká televize představila novou aplikaci pro HbbTV. Aplikace TV program přináší komfortní podobu elektronického programového průvodce (EPG). Na rozdíl od standardního EPG zahrnuje také fotografie i videoukázky. Pro příjem nového EPG potřebuje divák televizní přijímač nebo set-top-box s podporou HbbTV a připojení k internetu. Nabídka služeb HbbTV se aktivuje stisknutím červeného tlačítka na dálkovém ovladači. Podle ředitelky Nových médií České televize Pavlíny Kvapilové využilo HbbTV za poslední měsíc přes čtyřicet tisíc uživatelů.

Oproti klasickému EPG nabízí především možnost přehrávat si u vybraných pořadů upoutávky. Divák vidí na pozadí aplikace právě vysílaný program. Doposud tento prvek v rámci HbbTV úplně chyběl, nebo náhled vysílání probíhal formou vloženého okna. Videoupoutávky jsou dostupné pouze u vybraných pořadů stanic ČT1 a ČT2.

Videoupoutávka v TV programu
Zdroj: ČT24

Hybridní televize kombinuje televizní vysílání s širokopásmovým internetem. Proto má název HbbTV - Hybrid Broadcast (vysílání) Broadband (širokopásmový internet) TV. Platforma HbbTV sjednocuje výrobce přijímačů a vysílatele s cílem, aby interaktivní služby byly v televizorech různých značek a divák nemusel při nákupu televizoru pátrat, která služba mu bude fungovat a která ne. Univerzálnost použití má zaručit logo HbbTV.

V TV programu je integrovaný přehrávač videí. Ovládání je jednoduché pomocí barevných tlačítek na dálkovém ovladači. Kromě anotací a upoutávek jsou k dispozici i informace o případném opakování pořadu nebo jeho dalším chystaném dílu.

Česká televize spustila TV program na HbbTV (zdroj: ČT24)

První aplikací pro HbbTV byl v ČT superteletext. Digitální podoba teletextu přináší nejen novou grafiku, ale i nové funkce. K pohybu v nabídce lze použít tzv. kurzová (křížová) tlačítka na dálkovém ovladači. Zároveň zůstala i možnost volby stránek číslicemi.

V druhé polovině příštího roku by podle ředitelky Nových médií Pavlíny Kvapilové mělo být na platformě HbbTV spuštěno také iVysílání – archiv pořadů České televize.

Vydáno pod