Dotýkat se zboží přes mobil? Už brzy to půjde… A nejen to

Praha - V příštích pěti letech čekají svět počítačů a mobilních telefonů velké změny. Za lidi sice ještě přemýšlet nebudou, třeba chytré mobily ale prý umožní přenášení hmatových vjemů. Uvádí to zpráva počítačové firmy IBM, která se každoročně zaměřuje na inovace. Počítače se zase naučí vnímat chuť a zpracovávat čichové podněty. Pomocí čidla by také mohly poznat, jak je na tom člověk se zdravím.

Podle IBM se blíží počítačová éra kognitivních systémů. Nová generace počítačů by měla poznávat a vnímat svět takový, jaký skutečně je. „Tyto smyslové schopnosti nám pomohou více si uvědomovat, být produktivnější a usnadní nám myslet. Nebudou však přemýšlet za nás,“ uvedla IBM ve zprávě.

Mobilní telefony by měly například prostřednictvím různých vibrací zprostředkovat uživatelům hmatový vjem. Pomohou simulovat fyzický vjem skutečného dotyku daného materiálu. „Využitím vibračních schopností telefonu bude mít každý předmět unikátní soubor kombinací vibrací, který představuje hmatový vjem: krátké rychlé vibrace nebo delší a intenzivnější řetězce vibrací. Tato kombinace vibrací bude odlišovat len od bavlny, a tak pomůže simulovat fyzický vjem skutečného dotyku daného materiálu,“ píše se ve zprávě.

Budou počítače předpovídat sesuv půdy?

Počítače by také měly být schopny dívat se na snímky a rozeznávat jejich obsah a vizuální data, rozlišovat jejich smysl podobně jako lidský zrak a interpretovat fotografii. „Mozkové schopnosti v budoucnu umožní počítačům analyzovat rysy jako např. barvu, typ textury nebo informace o okrajích a z vizuálních dat vytvářet náhledy. To bude mít hluboký dopad na průmyslové obory jako zdravotnictví, maloobchodní prodej a zemědělství,“ vysvětluje se ve zprávě. 

Prostřednictvím chytrých čidel budou detekovat součásti zvuku jako tlak, vibrace a zvukové vlny na různých frekvencích. Tyto vstupní hodnoty budou interpretovat, a tak předpovídat, kdy třeba v lese padnou stromy nebo kdy hrozí sesuv půdy.

Počítače budou do pěti let vnímat chuť
Zdroj: ČT24/YouTube

Vědci v IBM rovněž zkoumají a vyvíjejí počítačový systém, který skutečně vnímá chuť. Systém rozloží ingredience na molekulární úroveň a smísí chemii potravinových směsí s „psychologickým podtextem“ toho, jakým příchutím a aromatům dávají lidé přednost.

Firma dále předpověděla, že během příštích pěti let budou čidla zabudovaná do počítače nebo mobilu detekovat například zdraví člověka prostřednictvím rozboru jeho dechu nebo kvalitu zemědělské půdy podle jejího pachu.