Facebook testuje v Kanadě mobilní volání zdarma

New York - Facebook začal v Kanadě testovat novinku, se kterou by mohl začít konkurovat mobilním operátorům. Ve své nové aplikaci Massenger zpřístupnil službu pro volání zdarma mezi „přáteli“ v největší světové sociální síti. Přenos hlasu probíhá přes internetový protokol (VoIP) a vyzkoušet ho zatím mohou pouze majitelé iPhonu. Informaci přinesl britský list Daily Mail.

Podle analytiků se Facebook snaží testováním nové funkce ovlivnit trh mobilní komunikace a pevně se na něm usadit. Daily Mail poznamenal, že Kanada americké společnosti slouží jako testovací území předtím, než se vydá na další trhy. Je sice asi desetkrát menší, ale má podobné demografické složení a lidé zde mají podobné návyky.

Josh Constine ze serveru TechCrunch pro Daily Mail poznamenal, že nová funkce volání zdarma si podle něj najde širokou škálu využití. Od posílání zpráv během řízení auta, až po nahrávání a odesílání zvuku mořských vln na pláži během dovolené. Constine čeká, že aplikace se později rozšíří také o funkci zasílání videí.

Uživatelé nové služby sice za volání přes internet sociální síti nic platit nemusí, zcela zdarma však takový hovor není. Volání totiž využívá předplacené jednotky z datového tarifu jednotlivých operátorů, upozorňuje britský server.

Facebook přichází s novou funkcí v době, kdy jeho aplikace Messenger začala uživatelům v celém světě nabízet možnost nahrávat a odesílat hlasové zprávy přátelům. Funguje to podobně jako při nahrávání a odesílání videí v aplikaci Poke.