Volby očima reportérů – v krabičce od sirek i u zimního krále

V den voleb se ve volebních štábech favorizovaných kandidátů dveře netrhnou. A tak někdy reportéra, který se z přemíry práce přihlásí do štábu na poslední chvíli, překvapí lehce rozladěná odpověď tiskové mluvčí: „Zase Česká televize? Vždyť vás už k nám přijde přes dvacet!“ Jenže správný reportér se nenechá odradit žádnými útrapami – ani zimou, ani nedostatkem místa. A proto může podat živou zprávu přímo z míst, kde by se v den voleb daly emoce krájet.

Na skok u Zemana

Volební štáb Miloše Zemana sídlil v restauraci A divadlo pokračuje poblíž Pražského hradu, podmínky pro novináře však byly tristní. Na sobotní odpoledne se akreditovalo 70 žurnalistů včetně zhruba 10 televizních štábů. Zemanův volební tým ale na tak hojnou účast očividně nebyl připraven – novináři se tísnili na asi třiceti metrech čtverečních. Právě tento fakt, že se nachází v pravděpodobně nejmenším volebním štábu v historii, reportéři ihned glosovali, nicméně zároveň si pochvalovali občerstvení. Reportér Portálu ČT24 ale přišel zkrátka – k občerstvení se přes příval novinářů i pracovních úkolů neprobojoval. „Akorát jsem měl štrůdl, když už jedna novinářka vedle nemohla,“ poslal zprávu do redakce.

Po druhé hodině dorazili na místo členové Zemanova volebního štábu, po krátkém brífinku však odešli do horního patra, kam neměli novináři přístup. Zeman dorazil do štábu krátce před půl čtvrtou, také on ale zamířil rovnou do horní kanceláře. Mezi novináře přišel až v 16:15, v rámci krátké tiskové konference poděkoval voličům za hlasy a vyzval je, aby přišli i ve druhém kole. I když si v posledních letech Zeman vybudoval image vtipného glosátora, jeho výjádření k volbám se nesla ve zcela vážném duchu, bonmoty se šetřilo. Novináři se přesto neopomněli zeptat na to, co prezidentský kandidát celý den pil. A odpověď? Místo pálenky se během voleb prý nalévalo moravské víno. A po skončení brífinku Zeman opět zmizel mezi svými spolupracovníky.

Schwarzenberg si vykouřil dýmku a novinářům naservíroval známé osobnosti

Prostory Divadla Archa byly místem, kde sledoval volební výsledky spolu se svým volebním štábem a příznivci Karel Schwarzenberg. Návštěvníky, tedy i novináře, po příchodu do Archy čekal hned naproti šatně velkorysý raut. Výběr byl pestrý – od řízků a bramborového salátu přes plněné croissanty se vším možným až po sladkou tečku ve formě štrůdlu.

Při letmém pohledu napříč hlavním sálem byla vidět řada známých osobností, mezi kterými nechyběli ekonom Tomáš Sedláček, výtvarník David Černý, moderátorka Ester Kočičková nebo bývalý tiskový mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček.

Samotný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg se objevil prakticky ihned po uzavření volebních místností. Po příchodu zamířil do postranního salonku, kde se za tradičního bafání dýmky věnoval neformální diskusi u šálku kávy a sledoval první přicházející výsledky. Během diskuse i žertoval. „Příštím prezidentem bude Václav Moravec,“ pronesl Schwarzenberg. Po diskusi se odebral do zákulisí.

Volební překvapení: Schwarzenberg zazpíval hymnu

„Hymna byla velice spontánní, když ji začala zpívat nějaká žena v davu. Všichni se okamžitě zvedli ze židlí a přidali se svým zpěvem. Nezaváhal ani Karel Schwarzenberg,“ informoval přímo z místa reportér Portálu ČT24.

Karel Schwarzenberg zpívá hymnu (zdroj: ČT24)

Atmosféra v hlavním sále i ve foyer Divadla Archa gradovala s přicházejícími výsledky. Když dosáhl Schwarzenberg dvaceti procent hlasů, sálem i foyer zněl jásot. Ještě větší jásot a skandování hesla „Karel! Karel!“ dunělo celou Archou, když bylo sečteno přes dvě třetiny hlasů, a bylo tedy jasné, že mezi dvěma postupujícími bude právě on. Všude bylo vidět nadšení a veselí z postupu do druhého kola. A témuž nasvědčoval také pot stékající po čelech zaměstnanců Archy, kteří museli kmitat, aby stíhali doplňovat jak mizící jídlo, tak samozřejmě i nápoje.

Fischer neuspěl, překvapil ale ledovým klidem, zatímco novináři panikařili

Fischerův volební štáb přivítal novináře ve staronovém prostředí holešovického pivovaru v restauraci Avion 58. Zatímco se volební místnosti na dva týdny, které nás dělí od druhého kola voleb, uzavíraly a začínaly se sčítat odevzdané hlasy, novináře ve volebním štábu Jana Fischera vítala osamocená tisková mluvčí a Václav Moravec shlížející z televizní obrazovky. Sám prezidentský kandidát se dostavil krátce po druhé hodině odpolední. S pověstným ledovým klidem novinářům oznámil, že nervózní není, neb nejde na zkoušku. Poté nenávratně zmizel do hlubin druhého patra restaurace, kam novináři nesměli.

A tak si žurnalisté museli vystačit s Fischerovými podporovateli. Kdekdo by možná od někdejšího šéfa statistického úřadu čekal přední české ekonomy, místo toho dorazila třeba Popelka Eva Hrušková nebo tajemná Vendula Auš Svobodová. A když ve druhém patře zmizeli i hosté, nezbylo novinářům než si vystačit sami se sebou a s trošku chudým rautem, který ale více než zaujal jednoho z přítomných kameramanů. Nejmenovaná televizní stanice sice nemohla ve večerním zpravodajství naservírovat Fischerův volební „úspěch“, zato mohla nabídnout lákavý pohled na trochu zeleniny, skoro až mikroskopickou mísu miniřízečků a šunku.

Ruku v ruce s tím, jak začínaly zpřesňované výsledky ukazovat stále hlubší a hlubší pád Jana Fischera na třetí – nepostupovou – pozici, rychle narůstala nervozita mezi přítomnými novináři. Skromný raut zůstal nedojeden, místo toho novináři zvědavě vyzvídali na tiskové mluvčí, kdy Fischer zavítá z výšin mezi ně. Dočkali se. Fischer jako vždy překvapil ledovým klidem, když popřál České republice do druhého kola voleb vše nejlepší. A po dvouminutové tiskovce se zase odebral do vyšších sfér.

Novináře tak nakonec „bavil“ jeho syn, který každému na potkání vykládal, jak se otec nehroutí ani nepodléhá depresi. A tak se trochu zklamaní novináři začali z volebního štábu pomalu vytrácet. V podvečer nervózně pod schody do druhého patra v místnosti, odkud novináře celý den vyháněl chlad z pootevřených dveří ven, stepovaly už jen televizní štáby tří předních českých televizí.