Nevidomým naproti: ČT představuje audiopopis, Polsko speciální smartphone

Praha/Varšava – Polští vývojáři odstraňují bariéry mezi nevidomými a chytrými telefony. Tamní firma představila první chytrý telefon na světě, který je kompletně ovládán hlasem a nabízí většinu běžných služeb – zrakově handicapovaným umožní nejen telefonovat, ale také jednoduše posílat SMS, užívat navigaci, lupu nebo e-mail. Přístroj zvaný SeeYouPhone chce vedení firmy i nadále zdokonalovat a brzy nabídnout i pro zahraniční trh. Unikátní službu od pátku uvádí také Česká televize: u vybraných pořadů nabídne speciální zvukový komentář, který nevidomým přiblíží dění na obrazovce - poprvé v páteční epizodě seriálu Vyprávěj.

Nový telefon není na první pohled jinak odlišný od jakéhokoliv běžného smartphonu. Na rozdíl od hbitých prstů přejíždějících po displeji se ale při jeho ovládání lze spolehnout pouze na svůj hlas. Pro nevidomé, kteří si nechtějí odepřít moderní technologie, jde prý o nedocenitelnou službu. „Můžu využívat Facebook, zavolat matce, poslat jí sms a využívat spoustu dalších věcí,“ říká polská nevidomá zpěvačka Ewa Lewandowská.

Majitel firmy Marcin Łapa vyvíjel technologii několik let. Sám přitom netvrdí, že byl první nebo jediný. Například hlasové rozeznávání při výběru čísla v telefonním seznamu je u řady telefonů běžnou službou, unikátnost telefonu SeeYouPhone podle jejího tvůrce ale spočívá v propojení mnoha služeb výhradně po hlase. V letošním roce chce firma mezi nevidomé rozšířit až 4 000 telefonů.

Speciální chytrý telefon stojí v přepočtu asi 15 000 Kč. Firma ale věří, že díky zpřístupnění řady nových funkcí si k němu slepí lidé brzy najdou cestu. A pokud telefon pro slepé uspěje, slibují polští vývojáři další nové funkce – například rozeznávání barev nebo čárového kódu.

Chytrý telefon pro nevidomé se začíná prosazovat v Polsku
Zdroj: ČT24
Nastavení zvukového popisu
Zdroj: ČT24

ČT přibližuje obraz i sluchově handicapovaným

Nová služba České televize s názvem Audio Description (AD) bude v praxi představovat vysílání doprovodné zvukové stopy. Plní roli zvukového popisu obrazové scény pro zrakově handicapované a bude poskytována pouze u vybraných pořadů, zejména u těch, kde dialogy nejsou jasným vodítkem děje. „Nikdy se nám neprolne zároveň zvukový popis obrazové scény s dialogem. V těch mezerách se lidé dozví detaily,“ přiblížil vedoucí audioinženýringu ČT Milan Gazdík.

Cesta k nové službě vede přes nastavení v menu televize - jde o zvukový doprovod a následný zvukový popis. U něj pak jde korigovat i hlasitost. „Ten, kdo si s tím neví rady, tak myslím, že mu pomůže soused, nebo může zavolat na poradu do firmy té značky televize, kterou má doma,“ dodal technický pracovník ČT Václav Křemen. Služba nebude vázaná na konkrétní programový okruh a bude dostupná jak v satelitní, tak v pozemní formě vysílání ve standardním rozlišení.

Média a IT jdou nevidomým naproti (zdroj: ČT24)
Vydáno pod