Uživatel už může bez obav žádat operátora o data týkající se jeho účtu

Praha – Mobilní operátoři musí poskytnout majiteli účtu všechny informace, které o něm shromažďují. Dosud archivovaná lokalizační a provozní data mohla na vyžádání dostat pouze policie. Jde v podstatě o údaje kdo, s kým, kde, kdy a jak dlouho se bavil přes mobilní telefon, popř. kdy mu kdo posílal textové zprávy či kde se nacházel atd. Informuje o tom Český rozhlas (ČRo).

Uživatel má také nárok na informace týkající se e-mailů, Wi-Fi hotspotů či internetových adres. Za změnu uživatelé vděčí úsilí pražského studenta Jana Cibulky, který požadoval od operátora poskytnutí veškerých údajů o provozu jeho telefonu, které archivuje.

Analytik Nových médií ČRo Filip Rožánek uvádí podrobnosti kauzy. Ta podle něj sahá do časů před několika lety, „kdy se řešilo, co o nás mobilní operátoři sbírají a kdo všechno k tomu má přístup. Tehdy to byl v podstatě kdokoli. Ústavní soud tuto praxi zrušil a od loňského roku platí úprava, kdy jsou velmi přesně limitovány trestné činy, pro které si policie může u mobilních operátorů vyžádat data“.

Rozhlas na svých stránkách připomíná, že zákon na člověka, kterého se údaje týkají, vlastně nepamatuje. „Data si může vyžádat třeba i Česká národní banka, ale že by mohl někdo chtít své vlastní údaje o svých vlastních telefonátech, na to se moc nemyslelo,“ připomíná analytik Rožánek.