Novináři z BBC se stávkou bouří proti propouštění

Londýn - Zaměstnanci britské zpravodajské organizace BBC si odhlasovali 24hodinovou stávku, pomocí které chtějí protestovat proti oznámenému propouštění. Stávka má proběhnout 18. února, už tento pátek ale začnou další protesty. Novináři tak chtějí přesvědčit vedení, aby ustoupilo od svého záměru snižovat počty zaměstnanců.

BBC má v úmyslu propustit pro nadbytečnost asi 30 lidí, jak upřesnil britský Národní svaz novinářů (NUJ). Podle generální tajemnice NUJ Michelle Stanistreetové mohou stávku odvrátit pouze smysluplná vyjednávání. V BBC je v odborech několik tisíc lidí.

Vedení BBC je přitom rozhodnutím odborů zklamáno. Chystaná stávka v BBC pak nebude první, větší stávka se konala například v roce 2010. Tehdy se ale protest týkal změn v penzijním připojištění.

Financování BBC je zajištěno téměř výhradně z peněz daňových poplatníků. Každá britská domácnost, která má barevný televizor, musí každoročně platit koncesionářský poplatek 145,50 liber (asi 4 300 korun). V roce 2010 vláda výši poplatku na šest let zmrazila, což vedení BBC přimělo hledat úspory ve svých řadách.