Sociální sítě jako droga – i s nežádoucími účinky

Praha - Nová média přinášejí i nové závislosti. Podle lékařů jsou přitom stejně nebezpečné jako ty dosud známé. Odborníky tak navštěvují lidé, kterým Facebook nebo Twitter změnily život - ovšem trochu jinak, než by si představovali.

Lidé závislí na sociálních sítích mají podobné nutkání jako osoby, které užívají drogy nebo popíjejí alkohol. „Přihlásila jsem se do všeho možného, co Facebook nabízel, a využívala každou jeho část. Kontrolovala jsem ho, kdekoli jsem chodila a pamatuji si odpudivý pocit, jak se ve mně všechno otáčelo, protože jsem necvičila. Byla jsem jen shrbená u počítače a zkazila si oči,“ vzpomíná Gemini Adamosová.

Teď si nyní jako formu digitálního detoxu naordinovala jógu. Facebook si povolila jen na půl hodiny v kuse, jednou týdně pak má den úplně bez internetu. Vědci teď varují, že i u ní pozitivní reakce na příspěvky na sociálních médiích v mozku vyvolávaly produkci návykového dopaminu, v opačném případě přicházela úzkost.

Někteří lidé sledují dění na sociálních sítích denně hodiny

Určit přesně přijatelnou hranici není snadné ani pro odborníky. „Psychiatři říkají, že poplach nastává ve chvíli, když Facebook nebo Twitter sledujete vícekrát než desetkrát denně. A když je to déle než 5 hodin, můžete mít opravdu problém,“ poznamenal Ivor Bennet z Reuters.

Lékaři ovšem dodávají, že přiznat si problém je velmi těžké. Odvykací léčba navíc začíná kompletní abstinencí.

Sociální sítě mohou působit jako droga (zdroj: ČT24)