Paměť národa se stěhuje na ČRo Plus a do chytrých telefonů

Praha - Nezisková organizace Post Bellum bude pokračovat v projektech Příběhy 20. století a Paměť národa i po skončení provozu Rádia Česko na konci února. Vysílání přesune na novou publicistickou stanici - Český rozhlas Plus. Spouští rovněž interaktivní aplikaci nazvanou Paměť národa, která bude provázet po místech spojených s událostmi a zajímavými osudy minulého století. Na mapě Paměti národa se zatím nacházejí přes čtyři stovky článků a příběhů, 316 míst paměti a téměř dvacítka doporučených tras.

Aplikace zasazuje události do elektronické mapy na místa, kde se odehrály. Uživateli určí jeho polohu a na mapě odhalí v jeho okolí body spolu s jednotlivými příběhy, které se k nim vztahují. Databázi doplňují i audio spoty se zvukovým záznamem vyprávění pamětníka.

Drobné osudy si zájemci mohou pročíst i v textové podobě, prohlédnout si historické a současné fotografie nebo si třeba naplánovat po „místech paměti“ výlet. Aplikace totiž nabízí i elektronickou mapu. Program určí polohu uživatele a ukáže takzvaná místa paměti, jež se nacházejí v jeho okolí.

„Elektronická mapa vám pomůže zorientovat se po celé republice, ale nejen jí, pochopitelně působení Čechoslováků sahá daleko za hranice. Můžete se tedy vydat na dalekou Sibiř do bývalých sovětských gulagů nebo na sever Afriky, kde třeba Čechoslováci bojovali,“ přiblížil ve Studiu ČT24 ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa. Aplikace nabízí třeba také trasu agentů chodců, takže uživatel může projít pohraničními cestami, kudy převáděli lidi takzvaně „přes čáru“.

Tak se lidé mohou podle Kroupy vypravit kupříkladu po stopách komunistického odbojáře Františka Zahrádky kolem šumavského kopce Poledník k hraničnímu patníku číslo 16, kde se odehrála známá přestřelka. Aplikace nabídne fotografie i krátké zvukové záznamy ze Zahrádkova vyprávění.

Příběhy jsou zaznamenány podle Mikuláše Kroupy jinak, než mnohdy dokládají pramenné zdroje. „Jednotlivec prožíval událost velmi osobně a to je, myslím, nenahraditelný zdroj poznání pro nás pro všechny,“ myslí si Kroupa. V přípravné fázi se základní verze této aplikace stala podle Kroupy jednou z nejvíce stahovaných mezi uživateli „chytrých“ telefonů a tabletů.

Nezisková organizace Post Bellum se snaží dokumentovat vzpomínky pamětníků milníků české historie 20. století a snaží se zprostředkovat příběhy široké veřejnosti. „Pokud se jim nebudeme věnovat, pokud je nezdokumentujeme pro současnou i budoucí generaci, jen těžko se naše společnost může vyrovnávat se svou nedemokratickou minulostí,“ píší o sobě na svých stránkách.

Ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa: „S kolegou Adamem Drdou připravujeme Příběhy 20. století pro Český rozhlas už 7 let a každý z nich je něčím obohacující…“

Ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)