Prestižní deník The International Herald Tribune se přejmenuje

New York – Renomované noviny The International Herald Tribune, které pod tímto názvem vychází v Paříži od roku 1967, se od podzimu přejmenují na The International New York Times. Podle agentury Reuters se vydavatelství New York Times také chystá odhalit nový design webových stránek listu určeného zejména pro mezinárodní publikum.

Změna názvu mezinárodního deníku, který se podle údajů vydavatele prodává ve 130 zemích světa, je součástí širšího plánu firmy New York Times. Ta se chce soustředit především na svou základní značku. Přejmenování novin je podle prohlášení společnosti „dalším logickým krokem, abychom zvětšili náš mezinárodní dosah“.

„Digitální revoluce změnila The New York Times ze skvělých amerických novin na jednoho ze světově nejznámějších poskytovatelů zpravodajství. Chceme tuto příležitost využít,“ vysvětlil prezident firmy Mark Thompson, který si od změny slibuje i nárůst elektronického předplatného pro The New York Times.

Předchůdce The International Herald Tribune, který na podzim změní vedle jména i svou tiráž, vznikl v Paříži před 125 lety jako The New York Herald. Po změně majitele se z něj stal The New York Herald Tribune a v roce 1967 pak The International Herald Tribune.