ČT chce na přípravě Déčka spolupracovat i s ministerstvem školství

Generální ředitel ČT Petr Dvořák a ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala dnes podepsali memorandum o vzájemné spolupráci, ve kterém se zavázali hledat synergie v oblasti vzdělávacího obsahu nově vznikajícího televizního kanálu pro děti České televize s názvem Déčko. Nový kanál odstartuje 31. srpna 2013.

V období, kdy dětský kanál České televize získává jasnější obrysy, chtějí obě strany nastavit ještě intenzivnější spolupráci a hledat společné cíle v rozvoji televizního programu pro děti, který má mimo jiné také přímo i nepřímo vzdělávat, podporovat vědomostní orientaci dětí a mládeže a kultivovat jejich životní styl. Dětský kanál se bude chtít podílet na podpoře všestranného osobnostního rozvoje dětí a mladých lidí – vědomostního, duchovního, citového, ale i sportovních a tělovýchovných aktivit. Velkou pozornost bude věnovat i komunikaci na alternativních technologických platformách, internetu a sociálních sítích, kde nabídne velký prostor pro podporu vzdělání a obecného poznání.

Obě strany proto chtějí spolupracovat s předními domácími vzdělávacími institucemi, s odborníky z veřejné správy, z akademické sféry a z neziskových nestátních organizací a zajistit tak bezpečné a obohacující dětské vysílání.

„Spuštěním dětského a kulturního kanálu naplňuje Česká televize jednu z hlavních úloh veřejnoprávní televize, kterou v této podobě nemohou, a ani do budoucna zřejmě nebudou moci plnit komerční stanice. Výlučné postavení České televize spočívá v tom, že přebírá zodpovědnost za obsahovou kvalitu, žánrovou pestrost a ucelenost programu. Věřím, že spoluprací s ministerstvem školství především v rovině programu s přesahem ke vzdělání a výchově docílíme kvalitního vysílání pro děti, jehož byla Česká televize vždy garantem,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Škola už delší dobu není jediným místem, kde se děti dozvídají a učí nové věci. Zdrojem poznávání našeho světa jsou pro děti často právě média. Pokud se tedy na ministerstvu snažíme o zvýšení kvality českého vzdělávání, musí být naším společným zájmem také kvalitní a co nejlepší televizní program pro děti a mladé lidi. Uvědomujeme si význam televize veřejné služby pro vzdělávání a výchovu dětí a mladých lidí, a proto se chceme podílet na projektu dětského kanálu České televize,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala.

ČT :D bude multižánrovým kanálem pro děti ve věku od 4 do 12 let. Jeho charakteristikou je obsahově bezpečný a věkově přiměřený program strukturovaný do stabilních programových oken. V pravidelném režimu nabídne zábavní a vzdělávací pořady, dětské filmy a pohádky, publicistiku, zahraniční dokumenty, dětské zpravodajství, sport a animaci. Denně půjde přibližně o deset pravidelných programových oken. ČT :D bude vysílat denně od 6 do 20 hodin. Vysílání zahájí v sobotu 31. srpna 2013.

„Dětský kanál České televize nabídne atraktivní a smysluplné pořady, včetně pořadů s přesahem do vzdělávání. Cílem dětského kanálu bude děti nejen bavit, ale i vzdělávat a nabídnout jak dětem, tak i jejich rodičům alternativu ke stávajícím komerčním stanicím pro děti a mládež,“ vysvětluje výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Česká televize dětem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod