ČRo zahájil vysílání nové stanice mluveného slova

Praha – Český rozhlas spustil novou stanici mluveného slova - ČRo Plus. Každý den bude vysílat 8 hodin a nabídne zejména komentovanou publicistiku, analýzy, diskuse nebo populárně naučné pořady o vědě a historii. Nový rozhlasový okruh vznikl sloučením Radia Česko, ČRo 6 a ČRo Leonardo. Právě naučným pořadem ze světa vědy či historie, který navazuje na odkaz stanice Leonardo, bude každý den programové schéma začínat.

Stanice chce stavět na osobnostech. Ve vysílání se tak objeví známí novináři jako Lída Rakušanová nebo Ondřej Konrád. Ve funkci moderátora posluchači uslyší Tomáše Pavlíčka nebo Renatu Kalenskou. Ekonomická témata bude ve vysílání zajišťovat Petr Šimůnek. Pravidelný pořad bude mít také Barbora Tachecí.

Český rozhlas Plus vychází z programu stanice Českého rozhlasu 6. Náplní nové stanice bude kromě zpravodajství i publicistika, analytika a některé pořady, které doposud vysílaly stanice ČRo 6, Leonardo a Rádio Česko. V programu se objeví třeba i pořad Rádia Česko Příběhy 20. století, který se bude vysílat každou neděli od 21 hodin.

K dalším formátům nové stanice se zařadí diskuse s posluchači. Bude součástí pořadu Radiofórum, který je inspirován formátem BBC „Have your say“. ČRo Plus v rámci něj každý den nabídne k diskusi určité téma, ke kterému se budou lidé vyjadřovat prostřednictvím sociálních sítí a webu. Autoři nejzajímavějších názorů pak budou živé diskutovat v rádiu.

Nový vizuální styl Českého rozhlasu
Zdroj: ČT24

Nová stanice, která bude vysílat osm hodin denně v pásmu středních vln, digitálně a na internetu, má reflektovat moderní současné dění. „Chceme vysvětlovat svět, ve kterém žijeme, moderní a srozumitelnou formou vykládat současnost v hlubších širších souvislostech,“ uvedl ředitel centra pro vysílání Ondřej Nováček. Jedním z důvodu vzniku ČRo Plus je podle něj jasná profilace jednotlivých okruhů, která zamezí překrývání jednotlivých stanic.

Šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Daniel Raus
Zdroj: ČT24

Daniel Raus, šéfredaktor ČRo Plus:

„Jména od Jiřího Grygara, který bude typický pro ty pořady Leonarda až po novinářské osobnosti, jako jsou Libor Dvořák, Ondřej Konrád, Lída Rakušanová, Petr šimůnek. Ty různé osobnosti vytvářejí i různý pohled na realitu a přesně o to se budeme snažit.“

Změnu vysvětluje Český rozhlas tím, že chtěl spustit analyticko-publicistickou stanici bez hudby, která by byla postavená na základech Rádia Česko, Českého rozhlasu 6 a ČRo Leonardo. Nová stanice měla být šířena vedle středních vln též v síti VKV vysílačů stanice BBC. Zamítavé rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v červenci 2012 ale vznik této stanice na VKV prozatím znemožnilo.

Nová stanice Český rozhlas Plus (zdroj: ČT24)
Vydáno pod