YouTube dohání Facebook, překonal magickou miliardu uživatelů

Los Angeles - Internetové stránky YouTube navštíví každý měsíc víc než miliarda uživatelů. K prudkému nárůstu přispělo hlavně užívání chytrých telefonů. Informoval o tom britský server BBC News. Google koupil YouTube v roce 2006 za 1,75 miliardy dolarů (necelých 35 miliard korun). Tehdy měly stránky kolem padesáti milionů uživatelů.

S jednou miliardou uživatelů měsíčně představuje YouTube výzvu pro Facebook, který je největší internetovou sociální sítí. Počet uživatelů Facebooku se vyšplhal na miliardu už v říjnu loňského roku. „Téměř jeden z každých dvou lidí na internetu navštěvuje YouTube,“ uvedla společnost ve svém prohlášení

Upozornila také na obrovský obchodní potenciál takového vysokého počtu uživatelů. „Desítky tisíc partnerů vytvořily kanály, které se dostaly k náruživému publiku, inzerenti to vzali na vědomí,“ konstatovala společnost s tím, že kampaně 100 nejprodávanějších značek, které uvedl odborný časopis Advertising Age, nyní běží na YouTube. 

Stránky YouTube byly spuštěny v Kalifornii v roce 2005. Stáli za nimi tři bývalí zaměstnanci PayPalu. První video, které bylo na server nahráno, tam uložil spoluzakladatel stránek Jawed Karim. Jmenovalo se „Já v zoo“. PODÍVEJTE SE NA NĚJ ZDE.