Extrémní rybaření Jakuba Vágnera: Úlovek je jen třešničkou na dortu

Praha – Sotva se vrátil z ruské Sibiře, kde přežíval ve 40stupňových mrazech, už se připravuje na expedici do rozpálené Afriky. Do všech těchto destinací známý rybář Jakub Vágner zavítal, aby zde pro ČT natočil nové díly dokumentu Rybí legendy. O první i druhou sérii oblíbeného pořadu projevil zájem kanál Discovery, třetí řadu chce dokonce koprodukovat. Na putování do všech koutů světa za lovem sladkovodních gigantů se diváci ČT mohou znovu podívat začátkem dubna - první díl ve středu na ČT2 od 20:55.

Poslední měsíc Jakub Vágner pobýval na Sibiři, kde se pokoušel lovit štiky přes více než metrovou vrstvu ledu. Během natáčení se musel vyrovnat s extrémním počasím, teplota klesala až k minus 48 stupňům pod nulou. „Při čtyřiceti a níž mrzne opravdu všechno. To strčíte ruku do vody a vytáhnete ji jako v aspiku, akorát to není aspik, ale led,“ přibližuje  svůj pobyt dvaatřicetiletý dokumentarista.

Z Ruska si Vágner nepřivezl jen materiál pro nové díly pořadu, ale také zdravotní těžkosti. „Pět dní jsem tam měl čtyřicítky teploty a nemohl jsem se z toho dlouho vyhrabat. Po návratu mi pak doktoři zjistili, že jsem na Sibiři přechodil prasečí chřipku. Byl to takový další zářez na mé pažbě exotických nemocí,“ podotkl cestovatel, který dosud za svou kariéru přežil sedmkrát malárii, elefantiádu, říční slepotu a další různé parazity v těle.

Po návratu do Prahy má jeden z nejznámějších českých rybářů na aklimatizaci sotva 10 dní, o Velikonočním pondělí se totiž vydává na další televizní expedici do Afriky. Na jezeře Turkana ležícím na keňsko-etiopské hranici bude lovit nilského okouna. Budou zde panovat více než čtyřicetistupňová vedra, pomalu se tedy připravuje na obrovský teplotní šok. „Ten rozdíl mezi Sibiří a Afrikou se bude blížit až ke sto stupňům. Je to dost šílený, protože před Sibiří jsem natáčel v Amazonii a měl jsem přestávku jenom dvanáct hodin. Tam byl rozdíl rovných 90 stupňů,“ tvrdí Vágner.

Rybí legendy také na kanále Discovery a koprodukčně

Pořad Rybí legendy, jejíž první sérii bude ČT začátkem dubna reprízovat, vyvolal zájem nejen mezi českými diváky, všimla si ho také jedna z největších televizních společností Discovery. Americký satelitní kanál už pro své vysílání první sérii nakoupil a uvažuje o pořízení celé druhé série, ačkoliv se její díly teprve vytvářejí. „Dojednává se i další série, kterou by měla ČT natáčet s Discovery dokonce koprodukčně,“ popsal spolupráci hlavní tvůrce dokumentu.

  • Rybí legendy Jakuba Vágnera v Mongolsku zdroj: ČT
  • Rybí legendy Jakuba Vágnera v Indii zdroj: ČT

V první sérii z roku 2011 Jakub Vánger cestoval za gigantickými sladkovodními rybami do Konga, Mongolska, Amazonie, Indie a Francie. Každé z lokalit byly vždy věnovány dva díly pořadu. První díl z Konga můžete sledovat ve středu 3. dubna na ČT2 od 20:55.

Do jakých oblastí a za jakými rybami se ve třetí řadě vydá, už sice Jakub představu má, podrobnosti ovšem nechce odhalit. „Můžu ale prozradit, co nás kromě Afriky ještě čeká v druhé sérii. I další dva díly totiž budou věnovány lovu okounů,“ poznamenal Vágner. V Austrálii se pokusí ulovit největší sladkovodní rybu, okouna Murray cod, do Papui-Nové Guinei se pak štáb vydá za exemplářem s názvem Papuan Black bass. Tento okoun se prý přitom řadí mezi nejsilnější ryby na světě. „Někteří lidé dokonce tvrdí, že kilo ke kilu se jedná o nesilnější rybu naší planety,“ zdůraznil zkušený rybář.

Nejde pouze o ryby, ukazujeme, jak žijí různá etnika

Tématem přibližně půlhodinových dokumentů nebývá pouze lov rybích gigantů, každý díl má také cestovatelský rozměr. „Ač nemám rád procenta, tak 40 procent pořadu je o rybaření a 60 procent o tom, jak moc na cestě trpíme a co všechno tam musíme zažít,“ říká s nadsázkou Vágner s tím, že poznávání cizích kultur s kamerou ho někdy dokonce baví víc než samotné chytání ryb. „To, že můžeme ukazovat, jak žijí různá etnika, zvyky a tradice domorodých obyvatel, to je něco, co z pořadu udělalo divácky zajímavou věc,“ myslí si Vágner. "Ryba je v tomto dokumentu spíš taková třešnička na dortu, dodává.

Své zážitky z dobrodružných cest nebude Jakub Vágner divákům zprostředkovávat pouze přes obrazovky ČT, ale také na sociálních sítích. Ač přiznává, že například na Facebook osobně zavítal jen párkrát v životě, slibuje, že udělá, co bude v jeho silách a časových možnostech. „Chci pořadu všemožně pomoct a jednou z cest by měl být také internet a Facebook. Budu rád, když budu moct jakkoliv přispět,“ doufá cestovatel. Fanoušci pořadu se tak mohou těšit na obrázky i videa z odlehlých míst naší planety.

Jakub Vágner, rybář a cestovatel

Jeden z nejznámnějších rybářů světa je držitelem mnoha rekordů. V brazilském povodí Amazonky ulovil Arapaimu gigas o délce 249 cm, v Demokratické republice Kongo na řece Kongo chytil vzáceného sumce Kokuni o hmotnosti 30 kg. Za rybami a dobrodružstvím cestuje téměř do všech koutů světa a propaguje rybářský přístup zvaný „chyť a pusť“, kdy se ulovené ryby vracejí do vody.

Syn hudebníka Karla Vágnera mimo ČT dřív spolupracoval se stanicí National Geographic. Pro televizní kanál, který přes satelit vysílá po celé planetě, natočil pořady Fish Warrior a Hooked. Během tohoto natáčení se mu třeba v Indii podařilo ulovit dva exempláře ryby goonch.

Velikonoční seriál Valburga Vavřinová — Jakub Vágner (zdroj: ČT24)