Události ČT slaví, pojďte s námi za kameru

Praha – Hlavní zpravodajská relace České televize Události ČT má za sebou rok vysílání v novém vizuálním kabátě. Jedna ze čtyř moderátorských osobností Marcela Augustová považuje rok za dostatečně dlouhou dobu, aby se vše usadilo. Co se třeba pro ni od 1. dubna 2012 změnilo? Před rokem jsem se bála, teď už se těším, utrousila v maskérně krátce před Událostmi. A jak to vypadá v zákulisí, než moderátoři vyběhnou na zpravodajské jeviště?

Tým Událostí ČT začíná svůj den poradou v devět ráno. Celou relaci odbavují na velíně, kde u doslova kulatého stolu před vysíláním zasedá triumvirát - hlavní editor, který celé Události sestavuje, moderátor(ka), režisér, který zodpovídá za technickou a obrazovou skladbu vysílání. Obklopeni editory a redaktory zadělávají každodenní zpravodajské těsto.

  • Na přípravě Událostí ČT se denně podílí zhruba 20 redaktorů, 40 členů štábů, 5 reportérů zahraniční rubriky, 5 zpravodajských týmů v regionech a další asi padesátka specialistů na Kavčích Horách.

Do 18:30 musí mít hlavní editor k dispozici všechny příspěvky, z nichž nakonec celé Události musí poskládat. Následuje kontrola, hodnocení a osobní výběr těch reportáží, které splňují všechna kritéria a je tudíž možné představit je divákům. S velínem sousedí střižna, kde jsou střihači v pohotovosti až do posledních okamžiků před vysíláním. „Finiš bývá často velmi krušný, protože spousta věcí se tam objevuje na poslední chvíli… Což je ve zpravodajství normální,“ přibližuje Marcela Augustová horkou fázi příprav na vysílání.

Její kolegyně Aneta Savarová těsně před vysíláním zkouší v interaktivním studiu, jak vyzrát na dotykovou obrazovkou. Novinářům svěřuje například i to, že se při živém vstupu musí dívat „do bažiny“. Reálné pozadí studia má totiž výrazně zelenou barvu a při živém vstupu kamery potřebují zachytit kontakt moderátorky s hostem na obrazovce. Ve skutečnosti ale moderátorka hledí do zdi vedle obrazovky.

Blíží se ale sedmá večerní a shon narůstá, poslední doladění s režisérem, dojít do studia, spouští se odpočítávání… Na druhé straně, tedy v českých domácnostech, se u obrazovky nechávají přivítat diváci, kteří večer věnují Událostem ČT…

Vydáno pod