Národní archiv získal poklad, neznámé nahrávky z vysílání RFE a Hlasu Ameriky

Praha - Cenné a dosud neznámé dokumenty z vysílání Rádia Svobodná Evropa a z Hlasu Ameriky se dostaly do Národního archivu. Dlouholetý šéf obou stanic Pavel Pecháček mu věnoval svou rozsáhlou sbírku, kterou měl řadu let ve sklepě. Dokumenty, fotografie i nahrávky mapují zhruba třicetiletou historii vysílání.

Pavel Pecháček tvrdí, že nic nesbíral. „Já jsem prostě byl lajdák. Dělalo mi problém to roztřídit. Tak jsem to naházel do kontejneru a převezl do Prahy,“ řekl České televizi. Historici jsou ale z jeho sbírky nadšení a mluví doslova o pokladu.

Mezi exilovými publikacemi a dopisy diváků se totiž zachovalo i několik jedinečných nahrávek, například rozhovor o emigraci s Waldemarem Matuškou. Ze sklepa se do archivu přesune i audio unikát z roku 1986 - zřejmě vůbec první české uvedení hry Václava Havla  - Largo desolato.

Celá sbírka nyní putuje do Národního archivu, kde se zpřístupní historikům a badatelům. Její přesnou velikost nikdo nezná. Archiváři už ale teď odhadují, že jim zabere deset metrů polic.

Archiv Svobodné Evropy (zdroj: ČT24)