Španělská královna se od seznamky dočkala omluvy

Madrid - Americká seznamovací agentura Ashley Madison se omluvila španělské královně Sofii za to, že její snímek použila ve své reklamní kampani. „Už nemusíte trávit noc sami,“ hlásal slogan ve španělštině u počítačově upravené fotografie usmívající se královny, objímající o mnoho let mladšího muže.

Agentura se specializuje zejména na mimomanželské vztahy a fotografii královny použila v souvislosti se spekulacemi, že i její muž, král Juan Carlos, se podobným avantýrám nevyhýbá. Královna se ale rozhodla právně bránit a firmu zažalovala „za urážku na cti a své důstojnosti“. Nyní se společnost 74leté panovnici omluvila a zároveň slíbila, že už nikdy jejích snímků nezneužije.

Královna si najala kvůli žalobě na seznamovací agenturu soukromého právníka a veškeré náklady si uhradila sama - aby i vzhledem k současné finanční krizi nebyla obviňována ze zneužívání veřejných prostředků. Nežádala žádnou finanční kompenzaci, jen veřejnou omluvu a záruku, že už se nic podobného nebude opakovat.

Spekulace o mimomanželských vztazích španělského krále se šíří již dlouhá léta. Detaily se zabývá například velmi kontroverzní biografie královny Sofie, která vyšla loni v lednu. Její autorka Pilar Eyreová v ní popisuje neustále utrpení, které dcera řeckého krále prožívá vzhledem k tomu, že je manželkou „chronického sukničkáře“.