Čtvrtstoletí teletextového vysílání

V těchto dnech uplyne již 25 let od zahájení teletextového vysílání v Česku, respektive v Československu. Teletext se ve světě objevil počátkem sedmdesátých let minulého století, u nás se na televizních obrazovkách lidem poprvé představil 1. května 1988. Zpočátku, ještě pod hlavičkou Československé televize, mohl přijímat první teletextové informace pouze úzký okruh čtenářů. A to jen na jednom televizním okruhu.

Dnes už nekoupíte televizi, která by nebyla vybavena pro příjem teletextu. Rovněž drtivá většina televizních společností považuje za standard poskytovat kontinuální teletextové vysílání. V tomto směru se Česká televize řadí mezi nejlepší, a to nejen kvalitou, ale i šíří poskytovaných teletextových služeb. Dlouhodobě si udržuje dominantní postavení na teletextovém trhu v České republice. Mj. o tom svědčí údaje z elektronického měření sledovanosti. Např. v loňském roce činil celkový podíl všech teletextů ČT rekordních 77 %. V souhrnu mají teletexty České televize měsíčně přes 1,5 milionu unikátních uživatelů. Nejvíc čtenářů využívá teletext na kanále ČT sport. 

V současné době vysílá ČT čtyři teletexty. Na kanále ČT1 nabízí široce koncipovaný teletext, který kromě zpravodajství zahrnuje široký okruh zájmových rubrik. Na dvojce a zpravodajském kanálu ČT24 najdete teletext Expres se zaměřením na nejžádanější informace, tj. zprávy, sport, počasí a programy ČT. Třetí teletext je doplňkovou službou kanálu ČT sport. Jedná se o výhradně sportovní teletext. Teletextové stránky ČT lze rovněž sledovat na webu ČT.  

V květnu loňského roku zahájila Česká televize první celoplošné zkušební vysílání hybridní televize u nás. Tuto službu přijímají majitelé televizních přijímačů s podporou HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Jedná se o šíření digitálních informací přímo v televizním signálu a prostřednictvím internetu. „Hybridní“ se jmenuje právě proto, že kombinuje televizní vysílání (broadcast) s širokopásmovým internetem (broadband). 

A právě první aplikací HbbTV byl tzv. superteletext, tj. teletext s moderní grafikou podobnou internetovým stránkám. Tato nová digitální podoba teletextu přináší nejen novou grafiku, ale i nové funkce. 

Data zahájení vysílání teletextových služeb ČT:

Teletext ČT1 – 1. 5. 1988

Teletext CT2 – 13. 11. 1998

Teletext ČT sport – 1. 1. 2007

Teletext ČT24 – 1. 2. 2010

Superteletext HbbTV – 4. 5. 2012