Tradiční mobily na ústupu, smartphonů se už vyrábí víc

New York - Ve světě se již vyrábí více chytrých mobilních telefonů než tradičních, „hloupých“ přístrojů. Dodávky smartphonů tvořily v prvním čtvrtletí 51,6 procenta celkových dodávek, uvedla výzkumná firma IDC. Výrobci mobilních telefonů dodali do prodeje za první tři měsíce roku 216 milionů chytrých telefonů ve srovnání se 189 miliony kusů běžných přístrojů.

Zatímco v USA se již chytré telefony prodávají více než běžné od roku 2011, nové údaje svědčí o přesunu spotřebitelů ke smartphonům i v rozvojových zemích světa jako v Číně a Indii, uvedl podle agentury AP analytik IDC Ramon Llamas.

Podle jiné výzkumné firmy ABC Research se chytré telefony v prvním čtvrtletí podílely na celkových dodávkách teprve ze 49 procent. Situaci komplikuje největší světový výrobce mobilních telefonů Samsung Electronics, který údaje o svých dodávkách telefonů detailně nerozepisuje.

Přechod od telefonů určených k volání a textovým zprávám ke složitějším přístrojům schopným přístupu na internet a vyspělých služeb přeměnil celé odvětví. Zatímco Samsung a americký Apple, který dobyl trh dotykovými displeji, se dostaly na špici, dlouhodobý lídr trhu, finská Nokia, naopak upadá, protože v přechodu na smartphony zaostala.

Vydáno pod