Vítězná fotka World Press Photo není podvod

Washington - Vítězný snímek letošního ročníku novinářské fotografické soutěže budí vášně. Organizátoři World Press Photo, i samotný vítěz této soutěže, fotograf Paul Hansen, vyvracejí spekulace, že je fotka podvod. Server Extremetech.com minulý týden upozornil na to, že snímek pohřbu palestinských dětí, které zabila izraelská raketa, je prý upravený ve Photoshopu. Jenže to vyvrátila analýza odborníků, kterou si vyžádali organizátoři prestižní fotografické soutěže. Sám Hansen už od počátku trvá na tom, že fotka zfalšovaná není.

Nad snímkem z Gazy se rozbouřila diskuse. Je fotka upravená ve Photoshopu, nebo není? 

Snímek pořídil švédský fotograf Paul Hansen 20. listopadu 2012 v ulicích města Gaza. Zachytil pohřeb palestinského chlapce a dívky, kteří zemřeli po útoku izraelských sil, jenž byl odvetou za palestinské raketové ostřelování izraelského území.

Server Extremtech.com minulý týden zveřejnil analýzu odborníka Neala Krawetze. Web přitom podezřívá Hansena, že vítězný snímek je kompilátem tří různých fotografií: „Hansen vyfotil několik snímků. Pak zjistil, že nejdramatičtější fotka je příliš tmavá a nejasná. Rozhodl se proto dát různé vrstvy z několika fotek dohromady a upravil také tváře pohřbívaných.“ 

Jenže jakékoli úpravy sám fotograf Hansen popírá. Ten pro server News.com.au tvrdí, že fotka není podvod. Na analýzu jeho fotografie se nicméně po spekulacích vrhli mnozí odborníci. „Nikdy jsem ještě neudělal fotku, která by byla tolik zkoumaná,“ řekl sám Hansen. 

 
Sami organizátoři soutěže nechali podrobit vítězný snímek forenzní analýze. Experti přitom potvrdili, že snímek zmanipulovaný není. „Prozkoumali jsme snímek ve formátu RAW, který poskytlo World Press Photo, a také výsledný snímek ve formátu JPEG. Je sice zřejmé, že na zveřejněné fotografii byly citlivě retušované tóny a barvy, nicméně nenašli jsme žádný důkaz manipulace nebo skládání fotografií,“ uvedli odborníci závěry zkoumání

World Press Photo je prestižní mezinárodní soutěž fotožurnalistů. Pravidla soutěže přitom jasně říkají, že soutěžní snímky nesmějí být pozměňované. Povolené jsou jen takové úpravy, které jsou v oboru fotografických novinářských snímků běžné. Pokud má porota pochybnosti o pravosti snímku, může si vyžádat od fotografa neupravované fotografie. Pokud by se při následné komplexní analýze zjistila jakákoli manipulace, soutěžící by byl diskvalifikován.