Nový operační systém od Applu dělá vlny

San Francisco (USA) – Společnost Apple ukázala novou verzi operačního systému pro počítače Mac. Verze OS X 10.9, nazvaná Mavericks, ponese nové funkce a technologie pro delší životnost baterie a kratší čas pro nastartování počítače. Firma už nemíní pojmenovávat svůj software pro počítače Mac podle velkých kočkovitých šelem. Nově budou jména vycházet z geografických názvů v domovské oblasti. Právě Mavericks je podmořský skalní útvar způsobující velké vlny v kalifornské zátoce Half Moon.

Nový operační systém bude mít lepší podporu pro více obrazovek a poprvé má zahrnovat i čtečku iBooks pro všechny, kdo si budou chtít stažené knihy od Applu přečíst na obrazovce počítače. Nový software pro současných zhruba 72 milionů počítačů Mac po celém světě se má objevit na podzim. Od Applu se čeká také nová verze operačního systému pro telefony iPhone a tablety iPad nebo nový hudební servis nazvaný iRadio.

Společnost Apple se po smrti svého zakladatele Steva Jobse ocitla na křižovatce, její akcie v poslední době výrazně klesají. Investoři se totiž bojí, že firma už nebude schopna přicházet s tak zásadními novými produkty jako v Jobsových dobách, kdy její produkty vytvářely celé nové segmenty trhu.