Řecká veřejnoprávní ERT by mohla obnovit vysílání

Atény - Řecký premiér Antonis Samaras navrhl svým koaličním partnerům, že by veřejnoprávní televize a rozhlas ERT mohly opět začít vysílat. Podle zdroje z řecké vlády by nicméně šlo jen o přechodný provoz, protože předseda vlády trvá na restrukturalizaci společnosti ERT a jejím „zeštíhlení“, tedy úspornějším provozu. O opětovném zahájení vysílání rozhodl i řecký nejvyšší správní soud, který nařízení vlády o uzavření ERT zrušil.

Samaras se svým krokem snaží odvrátit politickou krizi a vyhnout se konání předčasných voleb. Konzervativní premiér ze strany Nová demokracie se setkal se svými kolegy z vládní koalice večer ve svém sídle. Jak Evangelos Venizelos, vůdce socialistů (PASOK), tak Fotis Kuvelis z Demokratické levice (DIMAR) požadovali okamžité a plné obnovení provozu veřejnoprávní televize a rozhlasu. Jednání sice skončila bez výsledku, politici se však dohodli, že se sejdou k dalšímu jednání ve středu.

Z večerního rozhodnutí nejvyššího správního soudu vyplývá, že veřejnoprávní rozhlas a televize mohou i nadále vysílat do té doby, než bude případ definitivně vyřešen a bude rozhodnuto o médiu, které by mělo ERT nahradit, upřesnil nejmenovaný soudní zdroj. Stížnost k soudu podaly odborové organizace v ERT, které se tak snažily bojovat proti nečekanému rozhodnutí vlády televizi a rozhlas ze dne na den odpojit od vysílání.

Uzavření rozhlasu a televize z minulého týdne vedlo k propuštění téměř 2 700 zaměstnanců, jak se ale premiér nechal již dříve slyšet, šlo o součást závazků Řecka pokračovat v reformách. Jestliže by se politickou krizi nepodařilo vyřešit a došlo by k předčasným volbám, šlo by v zemi již o čtvrté hlasování za necelé čtyři roky.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)