Lovci softwarových pirátů dostanou peněžitou odměnu

Praha - Víte o pirátství? Můžete žádat o odměnu. Aliance výrobců počítačových programů ji bude nabízet za dopadení a usvědčení softwarových pirátů. Na úspěšné „lovce“ čeká 10 procent z uhrazené škody. Business Software Alliance (BSA) to oznámila na brífinku. Oznámení případu pirátství bude nutné učinit přes formulář na internetové adrese Softwarelegálně.cz. Pirátská strana to považuje za „křížovou výpravu“ proti podnikatelům a doporučila malým firmám využívat tzv. svobodný software, který je bezplatný.

Podle mluvčího BSA Jana Hlaváče cílí program placených lovců pirátů na firmy a organizace, které systémově zneužívají softwarové licence, nikoliv na malé nepodstatné případy. „Zajímají nás všechna odvětví. I malá firma může užívat nelegální software za stovky tisíc korun. Licence specializovaných programů se může vyšplhat na desítky i stovky tisíc korun za jednu licenci,“ uvedl Hlaváč.

Nárok na odměnu bude mít oznamovatel až v okamžiku, kdy odhalená firma zaplatí odškodné výrobci softwaru. Průměrná úhrada škody se přitom loni pohybovala kolem 300 tisíc korun, ale v některých případech přesahovala i milion.

Rozhovor s mluvčím Business Software Alliance Janem Hlaváčem (zdroj: ČT24)

Celkově výrobci podle BSA kvůli nelegálnímu softwaru přichází o 3,8 miliardy korun ročně. Nejvíce se nelegálně používají operační systémy, kancelářské balíky, antiviry, grafické programy a hry.

  • Odměnu BSA neposkytne v případě porušení mlčenlivosti oznamovatele, při lži nebo záměrném zkreslení informace.

Lenka Matoušková, místopředsedkyně Pirátské strany:

„To je věc určité úrovně morálního vědomí, kdy člověk umí rozlišit, kdy je potřeba něco ohlásit, aby bylo zabráněno poškození, ublížení někomu, kdo se nedokáže sám účinně bránit. Přepadení, zneužívání, okradení stařenky, rozkradení materiálu na stavbu domova důchodců, trafiky pro politiky a další podobné případy. Ale nabízet prachy za udávání, navíc v případě, že škoda je naprosto pofidérní, to je podstatně horší než domnělý přestupek sám.“

V zahraničí už podobný systém leckde funguje

Podobný systém odměn pro lovce pirátů funguje například ve Velké Británii, USA, Jihoafrické republice nebo ve Švédsku. V ČR je podle BSA zhruba 35 procent počítačových programů používáno nelegálně.