Úspěch ČT na MFF v Karlových Varech

Uplynulý 48. ročník MFF v Karlových Varech byl pro Českou televizi ve znamení úspěchu. Rok poté, co ČT oznámila vytvoření Filmového centra, se do soutěžní sekce festivalu dostal historicky nejvyšší počet koprodukčních snímků ČT – pět z nich si ocenění z letošního ročníku odvezlo. Návštěvníci festivalu navíc měli možnost s tvůrci filmů diskutovat na besedách, které pro ně byly připraveny v Domě České televize na Divadelním náměstí. Za dobu trvání festivalu ho navštívilo více než deset tisíc lidí.

Rekordy netrhal jenom celkový počet návštěvníků na letošním ročníku MFF, ale také počet oceněných snímků, na kterých se podílela Česká televize. „Uplynulý víkend byl pro nás z říše snů. V pátek mimořádně dobré přijetí Revivalu kritikou i diváky a v sobotu doslova smršť cen na závěrečném galavečeru, což je úspěch, přiznávám, o kterém se nám ani nesnilo. Naše poděkování a gratulace míří především k samotným tvůrcům oceněných filmů, ale snad je to tak trochu i důkaz toho, že Filmové centrum ČT má svůj smysl a že svou práci bere opravdu vážně a zodpovědně. Věříme, že stejně kvalitní a pestré menu, jaké jsme servírovali návštěvníkům karlovarského festivalu, budeme divákům servírovat i na podzim v kinech,“ hodnotí vedoucí Filmového centra ČT Helena Uldrichová.

Cenu za režii získal Jan Hřebejk za svůj film Líbánky. Do kin vstupuje 22. srpna. Zvláštní uznání v soutěžní sekci Na východ od Západu bylo uděleno filmu Zázrak, příběh patnáctileté dívky v nápravném zařízení natočil Juraj Lehotský v koprodukci České televize. S přispěním ČT vznikla i Roura, road movie o životě podél transsibiřského plynovodu, která dovedla ruského režiséra Vitalije Manského k ceně za nejlepší dokument nad 30 minut. Divácká cena deníku Právo náleží novince režisérky Alice Nellis za hudební komedii Revival. Z nestatutárních cen udělených na festivalu získal Cenu FEDEORA pro nejlepší film ze sekce Na východ od Západu snímek Sametoví teroristé režisérů Ivana Ostrochovského, Pavola Pekarčíka a Petera Kerekese.

Dalším významným počinem letošního ročníku festivalu byla podle Tomáše Baldýnského z Filmového centra ČT „akce, při níž se festival nechal poprvé v historii kontaminovat televizí“. Na diskusním panelu s názvem Universality in TV development debatovali významní zahraniční hosté –David Levin, viceprezident původní tvorby americké HBO, díky kterému vznikla Pravá krev a Hra o trůny, Anthony Root, viceprezident původní tvorby HBO pro střední Evropu, Cary Brokaw, vysoce uznávaný a oceňovaný filmový a televizní producent, který stojí za projekty, jako jsou Andělé v Americe nebo Na dotek, či prezidentka talentové a producentské společnosti Conspiracy Melinda Jason. Za ČT v panelu diskutoval generální ředitel Petr Dvořák. Diskusi moderoval producent, scénárista, kreativní producent Filmového centra ČT Tomáš Baldýnský. „Dá se říct, že tento diskusní panel, na kterém jsme se s kolegy z České televize podíleli i organizačně, je důležitým přelomem v oblasti filmové a televizní tvorby. Ostatně to zaznívalo i na samotném panelu. Hranice mezi filmovou a televizní tvorbou se stírají a kouzlo velkých projektů typu Hra o trůny z produkce HBO objevují nejenom diváci, ale i přední světoví filmaři a producenti,“ říká Petr Dvořák. „Tento celosvětový trend reflektujeme i my v České televizi, ale pracujeme samozřejmě s mnohonásobně nižšími rozpočty než např. kolegové v HBO. Proto jsme začali aktivně vyjednávat s našimi sousedními partnerskými televizemi a hledáme cesty k mezinárodním koprodukcím. Rád bych, abychom dokázali po vzoru Skandinávie vytvořit z České republiky tvůrčí centrum pro středoevropský a východoevropský region a vytvářet projekty s celosvětovým potenciálem tak, jak se to HBO podařilo například s projektem Hořící keř,“ uzavírá Petr Dvořák.  

Součástí návštěvy zahraničních hostů v ČR bylo mimo jiné také setkání se dvěma českými autory – Markem Epsteinem a Václavem Kadrnkou, s nimiž diskutovali nad jejich rozpracovanými filmovými projekty, které v tuto chvíli vznikají za podpory Filmového centra ČT. Snahou bylo přistoupit k látce a k vyprávění příběhu takovým způsobem, aby byl srozumitelný i mimo hranice Česka. „Naši zahraniční hosté hodnotili celé setkání jako velmi inspirativní a přínosné, takže věřím, že v podobném typu spolupráce budeme pokračovat. I z toho důvodu, že řada českých autorů a tvůrců totiž není příliš zvyklá dodržovat striktně daný formát a držet se základních pravidel žánrů,“ hodnotí Tomáš Baldýnský.

Domem České televize prošlo více než 10 tisíc lidí

Česká televize jako tradiční hlavní mediální partner festivalu nabídla jeho návštěvníkům interaktivní prostor pro setkání s fanoušky, tvůrci i partnery. Každý den se v Domě České televize na Divadelním náměstí konalo několik besed s filmovými tvůrci včetně Čaje o třetí, který moderovala Jolka Krásná. Prostor dostaly také nově vznikající projekty České televize, včetně dramatické tvorby, dokumentů a v neposlední řadě dvou nových kanálů ČT :D a ČT art, které zahájí své vysílání 31. srpna.

Za celou dobu konání festivalu se v Domě ČT uskutečnilo 31 besed s celkem 99 hosty z řad tvůrců a autorů. Mnoho z nich bylo přenášeno také na webových stránkách České televize, tři z nich dokonce přenášela živě ČT24. Celkem navštívilo „místo, kde jsou filmy doma“ 10 345 návštěvníků festivalu. Kromě besed využívali relax zónu s kavárnou, každodenní projekce večerníčků či živá hudební vystoupení, která program Domu ČT každý den zakončovala.