Radiokomunikace budou testovat televizi ve vysokém rozlišení 4K

Praha – České Radiokomunikace budou podle svého generálního ředitele Michal Čupy do ledna příštího roku testovat možnosti placené digitální televize a vysílání ve vysokém rozlišení 4K. To je čtyřikrát kvalitnější než nynější standard HD. Firma od ČTÚ také získala licenci k pokračování testů vysílání ve formátu DVB-T2.

DVB-T2 potřebuje méně vysílacích frekvencí. Vedle pozemního vysílání signálu ve vysokém rozlišení umožňuje šíření více televizních programů a služby interaktivní televize. Komerční spuštění vysílání v DVB-T2 se očekává v letech 2015 nebo 2016. Záležet bude na Českém telekomunikačním úřadu a evropské koordinaci radiového spektra. Testovací vysílání bude pokračovat z vysílače na pražském Žižkově.

„Přechod na DVB-T2 ze stávajícího digitálního terestrického vysílání by neměl znamenat jen technologickou migraci, ale zcela novou diváckou zkušenost,“ řekl Čupa. Diváci podle něj získají mnohem kvalitnější televizní příjem a velký přínos vidí v interaktivitě vysílání. „Během následujících tří let budeme svědky dramatického odlišení od toho, na co jsme byli v televizním vysílání zvyklí předchozích 60 let,“ očekává Čupa.

Firma se chce také zaměřit na zpřístupnění internetového televizního vysílání pro chytré mobilní telefony a tablety. To souvisí se zvyšováním rychlosti v mobilních sítích 3G a chystaným spuštěním sítí LTE. Větší rozšíření internetového videa umožnily i nové neomezené tarify mobilních operátorů, zavedené letos v dubnu.

V oblasti internetového vysílání by podle Čupy mohly České Radiokomunikace vytvořit alianci s některým silným poskytovatelem internetového obsahu.

České Radiokomunikace jsou dominantním poskytovatelem pozemního televizního a rozhlasového vysílání. Vedle toho provozují vlastní páteřní optickou síť a datová centra.