KLDR se chlubí prvním smartphonem. Je z Číny, míní odborníci

Pchjongjang - Severní Korea tvrdí, že vyrobila svůj vůbec první chytrý telefon. Vůdce Kim Čong-un si ho osobně prohlédl během cesty po místních továrnách. Severokorejci mobil nazvali po slavné lidové písni – Arirang. Odborníci ale původ smartphonu zpochybňují. Už loni totiž KLDR představila „vlastní“ tablet, u něhož se ukázalo, že byl pravděpodobně vyroben v Číně.

Původ tabletu pomohl odhalit Martyn Williams, který je odborníkem na severokorejskou technologii. Ten prohlásil, že některé části softwarového kódu tabletu odkazují na výrobce v Hongkongu. Podle Williamse nebyl zřejmě v KLDR vyroben ani Arirang. Poukázal na to, že Severokorejci neukázali samotný výrobní proces. Podle něj byl mobil nejspíš vyroben na zakázku v Číně a dovezen do továrny v KLDR.

Přístroj zřejmě používá mobilní operační systém Android firmy Google. Severokorejská tisková gentura KCNA k němu ovšem neposkytla žádné bližší informace. Pouze napsala, že vůdce chválil vysoké rozlišení vestavěného fotoaparátu.

Severokorejský tanec
Zdroj: ČTK/AP/Wong Maye-E

Kim Čong-una smartphone nadchl. Severokorejský vůdce prohlásil, že mobil představuje pro zemi naději ve smyslu toho, že by obyvatele mohl „naučit milovat korejské věci“. Dělníci by podle něj měli při výrobě telefonu zvolit tvary a barvy, které mají uživatelé v oblibě, citoval vůdce server BBC News.

Volat ven z KLDR? O tom si mohou lidé nechat zdát

Severní Korea má mobilní síť pouhých pět let. Provozuje ji stát a egyptská telekomunikační firma Orascom. Vláda přitom aktivitu na síti bedlivě sleduje. Lidé mohou volat pouze v rámci KLDR a nemají přístup na internet. Mobilní internet byl krátce k dispozici turistům, to už ale také neplatí.

Předpokládá se, že má řada obyvatel země v blízkosti hranic vlastní mobily nelegálně, a to za účelem komunikace s lidmi mimo Severní Koreu. Pokud jsou lidi přistiženi při mezinárodním hovoru, čeká je tvrdý trest.