Česko se zapojilo do globálního testu internetu - hudbou

Praha – Čeští výzkumníci se zapojili do testu mezinárodní vysokorychlostní počítačové sítě a poskytli hudební produkci s tanečním představením, které se z Brazílie a Španělska přenášelo do Jižní Koreje v mimořádně vysokém 4K rozlišení. Experiment měl ověřit, jak rychle lze na velké vzdálenosti sdílet objemná počítačová data.

Test přenosu proběhl jako součást odborné konference APAN 36m která se koná v jihokorejském Daejeongu. Taneční představení Dancing Beyond Time v jeden čas spojilo umělce z Česka, Brazílie, Španělska a Jižní Koreje. Právě zde se také sbíhal obraz i zvuk, na základě pohybů tanečníků navíc na projekčním plátně vznikaly animované figury, které na plátně kopírovaly jejich tanec.

Přenos hudební složky mířil na druhou část světa ze sálu Bohuslava Martinů pražské HAMU. „Už se dělají společné koncerty, kdy hudebník hraje v jednom místě a orchestr je v jiném místě a dokážou to synchronizovat. Tohle je verze, která ještě kombinuje tanec a navíc to konvertuje do umělých bytostí – avatarů,“ uvedl Jiří Navrátil ze sdružení CESNET, které zajišťovalo technickou část přenosu z Prahy; Česko totiž do projektu poskytlo vlastní zařízení, bez kterého by obraz v ultra-vysokém rozlišení (čtyřikrát vyšším, než nabízí současný HD formát) sítěmi neprošel.

Pokus měl ukázat propustnost nových, nekomerčních počítačových sítí, které postupně propojují hlavně univerzity a vědecké ústavy. Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)
Vydáno pod