Nová izraelská televize bojuje o 350 milionů diváků

Tel Aviv - Nový izraelský soukromý kanál i24 News je první stanicí židovského státu určenou pro zahraniční diváky. Na stále tvrdším kolbišti mezinárodních zpravodajských stanic čelí takovým matadorům, jako je CNN, BBC nebo Al-Džazíra, která v těchto dnech začala vysílat ve Spojených státech.

Z historického centra Jaffy, jednoho z nejstarších přístavů světa, vysílají hned tři televizní kanály - ve francouzštině, angličtině a arabštině. Vysílat se začalo jen půlroku po zahájení stavby studia v bývalém přístavním skladu. Stanice i24 má velké ambice, bojuje o přízeň 350 milionů diváků. Měsíc po startu vysílá po celém Blízkém východě, Africe a skoro celé Asii. Od začátku příštího roku se rozšíří i do USA.

Izraelská televize i24 News
Zdroj: ČT24

Klíčové je ale především vysílání do Evropy. Podle šéfa stanice Franka Melloula není právě tam izraelský hlas vůbec slyšet; i24 News je přitom financovaná ze soukromých peněz a zcela nezávislá na vládě v Jeruzalémě. Od začátku vysílání se nevyhýbá kontroverzním tématům, jako je propouštění palestinských teroristů nebo nové osady na Západním břehu. Už na podzim ukážou čísla, jaký je ve světě o nezávislou izraelskou stanici zájem.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)
Vydáno pod