Skype je na scéně 10 let. Už ale není tak revoluční

Washington - První verze programu Skype slaví desáté výročí. Lidé si díky programu telefonují přes internet zdarma. Za zrozením Skypu stali estonští autoři populárního systému na sdílení dat KaZaA. Služeb společnosti každý měsíc využívá v průměru 300 milionů lidí. Firmu loni koupila společnost Microsoft. Zaplatila za ni přes 8,5 miliardy dolarů (asi 143 miliard korun). Novinkou je nyní propojení Skypu s chytrými televizemi.

Nainstalovat Skype je jednoduché, k registraci do sítě stačí internetové připojení, e-mailová adresa a pár minut času. „Skype je revoluční v tom, jakou technologii používá,“ prohlásil odborník na telekomunikace Martin Zikmund s tím, že se programu zároveň podařilo dostat do chytrých televizí. „Dnes si můžete koupit dražší televizi s kamerou. Telefonovat pak můžete přímo ze svého obývacího pokoje,“ uvedl Zikmund.

Jinak je ovšem Skype běžný program. „Nabízí to, co spousta dalších služeb,“ podotkl Zikmund. Skype má sice tu výhodu, že má obrovskou členskou základnu, ta se ale zřejmě už příliš rozšiřovat nebude.

  • „Microsoft dostane Skype i do firemního prostředí. Chystá se propojit svůj program pro vnitrofiremní komunikaci se Skypem. Že bychom se ale příští rok díky tomu bavili najednou o dvojnásobku uživatelů, to asi nehrozí,“ domnívá se Zikmund.

Skype se stal průkopníkem internetového telefonování. „Hlasové hovory fungovaly už přes ICQ i Microsoft míval vlastní program pro podobnou komunikaci,“ poznamenal Zikmund s tím, že se Skypem ale přišla masovost tohoto způsobu volání. Najednou lidé mohli volat do zahraničí, a to i do vzdálených zemí.

Na příchod Skype zareagovaly telekomunikační společnosti, kterým se začaly snižovat zisky. „V některých zemích operátoři začali zakazovat protokol, který Skype používá, s odkazem na to, že nenabízí dostatečnou kvalitu hovoru,“ řekl Zikmund. Skype si každopádně oblíbily stamiliony lidí. Statistiky říkají, že měl v roce 2010 celých 660 milionů registrovaných uživatelů.

Skype slaví desáté výročí (zdroj: ČT24)